ČSSD chtěla podat návrh na neplatnost voleb už dnes. "Z rozboru našich právníků ale vyplývá, že stížnost, byť se jedná o 1. kolo voleb, lze podat až po jejich celkovém ukončení," uvedl Benda. Stejný názor zastává i ministerstvo vnitra.

Sociální demokracie podle Bendy i předsedy strany Jiřího Paroubka volební výsledek nezpochybňuje. Přepočtení hlasů podle nich ČSSD požaduje prý pouze proto, že rozdíl hlasů, které získali kandidáti na druhém a třetím místě, je jen velmi těsný.

Kandidát ČSSD Jan Mareš se nedostal do druhého kola o 19 hlasů. Z 10.930 celkem odevzdaných obálek bylo 70 hlasů neplatných. Druhého kola doplňovacích senátních voleb se zúčastní Jan Řehák (ODS) a Václav Homolka (KSČM). Řehák získal v prvním kole 2760 hlasů, Homolka 2529 hlasů. Pro třetího Mareše hlasovalo 2510 lidí.

Homolka se podle své volební manažerky Evy Pavlíkové případného přepočítání hlasů neobává, krok ČSSD považuje ale spíše za neumění prohrávat. Byl by jen nerad, pokud by přepočítání hlasů oddálilo druhé kolo voleb. Tato hrozba však nyní pominula.

Návrh na neplatnost hlasování, voleb nebo volby kandidáta může k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně podat každý občan zapsaný do stálého seznamu ve volebním okrsku, kde se senátní volby konaly. Stejnou možnost má i politická strana, hnutí, koalice nebo nezávislý kandidát, jejichž přihláška ve volebním obvodu byla pro volby do Senátu zaregistrována. Návrh je třeba podat nejpozději deset dnů po vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí, uvádí volební zákon.