Dvaadvacet nehod


Ve srovnání s minulým víkendem bude statistika dopravních nehod včerejšího dne odstrašující. Za celý minulý víkend vyjeli policisté ke čtrnácti nehodám, zatímco za včerejší den museli vyjet víc jak dvacetkrát. Podle Pivkové jeli řidiči většinou moc rychle na to, v jaké stavu vozovka byla.


Policisté ze skupiny dopravních nehod byli v plném zápřahu. Například Antonín Kocek jen za dopoledne řešil sedm nehod.

„Čtyři nehody se staly na Kadaňsku v dvoukilometrovém úseku ve směru na Klášterec, kde je odbočka na průmyslovou zónu,“ vypráví policista. „Zde také bylo jedno lehké zranění. Jedna řidička nedobrzdila a narazila do druhé, která si při nárazu hnula s krční páteří a dostala límec,“ dodává.


V Chomutově pak byl u dalších třech nehod. Všechny se staly na silnici I/13. „Dvě byly na Březenecké a jedna u Baumaxu,“ upřesňuje Antonín Kocek.
Další drobná nehoda se odehrála v Chomutově v ranních hodinách na sjezdu ze silnice I/13 za čerpací stanicí OMW. „Řidič sjel do svodidel, a tak jsme odkláněli dopravu přes „třináctku“, než bylo havarované vozidlo odtaženo a uvolnil se průjezd,“ sdělila Marie Pivková.


Příčiny: námraza, letní pneumatiky


Se solením a údržbou silnic se začalo už v noci. Technické služby vyslaly dva posypové vozy na sídliště Březenecká, Kamenná, Zahradní a Písečná již v půl třetí, poté, co začalo mrznout. Kolem páté, když se přidal sníh, dodaly ještě jeden vůz a pět multikár na chodníky. Správa a údržba silnic vyslala svá vozidla do horských oblastí již okolo jedenácté večer, další vozy vyjížděly v zápětí. Celkem čtyři vozy se staraly o Kovářskou, sedm jich projíždělo Chomutovem a další dva byly v Prunéřově.


Další momentem, který mohl přispět k zvýšené nehodovosti, bylo uspěchané rozhodnutí řidičů, kteří si již nechali přezout zimní pneumatiky za letní. „Už přezujeme tak dvacet auťáků za týden,“ uvedl například Josef Drbohlav z pneuservisu na Pražské ulici. Sám lidem doporučuje aby s výměnou pneumatik ještě počkali. „Lidé mi říkají, že jezdí málo a když bude sníh, tak nevyjedou,“ svěřuje se s tím, co slýchá od řidičů.


Horské obce problémy neměly


Některé horské obce jako Kovářská neměly s nenadálým závanem zimy žádné potíže, jinde měly problémy se sjízdností silnic. „Když jeli lidi ráno do práce po nové silnici, stály tam kamiony. Syn jel kolem páté a musel volat silničáře. Dispečer se ptal jestli tam sněží. Syn mu na to jen odpověděl: Ne, padají tu trakaře,“ líčí starosta Výsluní Milan Hladík.


Jako obec však žádný dopad nezaznamenali. „Když jsem jel kolem desáté hodiny, bylo to už v pořádku. Zásobování bylo bez problémů,“ dodává starosta horské obce.