Ve ski areálu Pyšná sice sněhová děla mají, přesto jsou odkázáni na vývoj počasí. „O extrémních ztrátách jako loni se zatím mluvit nedá,“ říká Tomáš Procházka, prezident lyžařského klubu Slovan Jirkov, který areál provozouje.


Od 25.prosince do tohoto víkendu se sice jezdilo na umělém sněhu, ale to je podle Procházky pro tamní areál normální „Plánujeme investovat do nových zasněžovacích technologií, ale v příští sezoně to ještě nebude, momentálně splácíme úvěr, který jsme použili právě na vleky a zasněžování,“ dodal Procházka.


Ski areál Alšovka Měděnec je na tom podstatně hůře než Pyšná. Zde jsou závislí pouze na rozmarech počasí. „Je po oblevě, nemáme umělé zasněžování, takže sjezdovka ani běžecké stopy nejsou v provozu,“ popisuje situaci v Měděnci Vladimír Klíma, vedoucí střediska. „Prognóza je špatná, do konce ledna se asi lyžovat nebude. Je to velká škoda, začínají jarní prázdniny. Vzhledem k tomu, že zde pracují na dobrovolné bázi, tak se ztráty nedají spočítat.“ V plánu je již modernizace areálu, se kterou by mělo pomoci město Klášterec nad Ohří.


I když meteorologická předpověď slibuje na víkend ochlazení a sněhové přeháňky, kdo si bude chtít pořádně zalyžovat, musí vyrazit hodně nahoru – třeba na Klínovec nebo Boží Dar. Podle náčelníka Horské služby Rudolfa Chlada jsou téměř všechny lanovky v provozu, především ty, které jsou ve vyšších polohách, ale běžecké stopy jsou zledovatělé a je třeba opatrnosti. Provoz lanových drah je každý den včetně svátků od 9 hod. do 16 hod., večerní lyžování od 17.30 do 20 hod.

Než spadne nová sněhová nadílka, budou uzavřeny do odvolání tyto skiareály: Svahová, Měděnec - Alšovka, Pyšná, Mezihoří, Hora Svaté Kateřiny, Klíny, Český Jiřetín, Bouřňák. Podle sněhového zpravodajství budou lyžařské areály informovat o zprovoznění na svých internetových stránkách.