Chomutovu chybí žáci základních škol. Ty jsou vytíženy jen ze sedmdesáti sedmi procent. Radnice chce tuto situaci v brzké době vyřešit.
Podle zprávy určené chomutovským radním navštěvuje základní školy čtyři tisíce osm set třicet tři dětí. Jak informoval Luboš Mizun z chomutovského magistrátu, ve srovnání s předchozím rokem je to o sto sedmdesát čtyři dětí méně. Třídy přitom mohou pojmout ještě o dva tisíce žáků víc.


Z těchto údajů vyplývá, že kapacita chomutovských škol je naplněna zhruba na sedmdesát sedm procent. Podle Pavla Karla Markvarta, předsedy Komise pro výchovu a vzdělávání, se hledá řešení, jak vytíženost škol zvýšit.
„V úvahu připadá několik variant. Zatím ale k tomu nemohu uvést nic konkrétního,“ řekl včera chomutovskému deníku.

Zatím vždy, když se v Chomutově začalo hovořit o nutné optimalizaci škol, konečné řešení bylo zrušení nějaké školy, případně sloučené dvou do jedné budovy.
Pavel Karel Markvart na otázku, zda se uvažuje o uzavření některé ze škol, odpověděl neurčitě. „Do budoucna se počítá se stejným počtem školních prostor, jaké se využívají nyní. Nic dalšího vám sdělit opravdu nemohu. Jsme teprve ve fázi sčítání tříd a žáků.“


Za pokles počtu žáků, stejně jako v jiných městech, může nízká porodnost. Jak se zdá, tento nepříznivý trend se podařilo v posledních letech zvrátit. V mateřských školách totiž naopak počet dětí vzrostl, a to o čtyřicet tři. Vytíženost těchto zařízení v Chomutově přesahuje 98 procent.