Dny otevřených dveří pořádají střední školy každoročně. Snaží se tímto způsobem přesvědčit žáky základních škol, že jejich škola je pro ně ta pravá.
Většina škol v tyto dny ukazuje zájemcům areál, své speciální učebny. Některé mají připravenu ukázku výuky, nebo také různé soutěže. Školy nabízejí dny otevřených dveří v sobotu, ale i v pracovních dnech. I přes to, že se některé dny otevřených dveří konají v dopoledních hodinách, nemají žáci problém jít se tam podívat. Základní školy je na takové akce většinou bez problémů uvolňují z výuky.


Některé školy už mají Den otevřených dveří za sebou, jako například chomutovská Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola. Chomutovské soukromé gymnázium ho dokonce uspořádalo už vloni v prosinci, Střední zdravotnickou školu si byli zájemci prohlédnout včera.
Jiné to teprve čeká – například Střední škola energetická a stavební v Chomutově ho naplánovala na středu 16. ledna. „V průběhu dne otevřených dveří si zájemci mohou prohlédnout celý areál školy, zejména areál Na Průhoně a Na Moráni. Přítomni budou také zástupci firem, které mají zájem o naše studenty,“ uvedl ředitel školy Jan Mareš.


Jeden z originálních dnů otevřených dveří bude na Gymnáziu v Kadani, kde od 17.00 hodin plánují módní přehlídku. Gymnázium v Chomutově uspořádá prohlídku školy pro zájemce až v únoru, konkrétně dvanáctého.