Firma investuje do zdraví zaměstnance, do jeho sportovních nebo kulturních aktivit, dbá na jeho vzdělání nebo mu poskytne nadstandardní technické vybavení pro práci a jiné výhody. A tak zaměstnanec jednou měsíčně obdrží stravenky, příplatek na důchodové připojištění, vstupenky do bazénu, mobilní telefon, nebo dokonce služební automobil.


Jsou však spokojeni všichni? Zejména ženy s dětmi?


Podle malého průzkumu právě ženám mezi zaměstnaneckými výhodami přece jenom něco chybí.


Čtyřčlenná rodina Lucie Rebhánové (38) žije v Jirkově v třípokojovém bytě. Lucie nemá vysokoškolské vzdělání ani velké ambice k podnikání, proto nyní pracuje tam, kde byli ochotni ji přijmout. Protože vybírat si nemohla. Jak poznala na vlastní kůži, vychovávat malé děti (7 a 8 let) je pro ni nevýhodou.

„Líbilo by se mi, kdyby firmy zohledňovaly matky s dětmi, měly by třeba dětský koutek nebo vlastní dopravu zaměstnanců, aby matky stíhaly děti odvést do školky a přijít včas do práce. Půl druhého roku jsem obcházela firmy v Chomutově a v Jirkově, ale na žádnou takovou jsem nenarazila.“
Lucie Rebhánová se setkala spíše s diskriminačním přístupem. „Když jsem práci sehnala, ale přiznala jsem, že jsem matkou dvou dětí, ani se firma nesnažila se mnou uzavřít smlouvu. A to jsem měla nastoupit jako uklizečka.“


Kdyby jí to finanční situace rodiny dovolila, zůstala by s dětmi doma, než by dosáhly alespoň deseti let. „Děti upřednostňuji před lepším platovým ohodnocením nebo před případným kariérním růstem,“ přiznává Lucie.


A co na to její muž? „Podnik, ve kterém pracuji, nám zaměstnanecké výhody, které se týkají dětí, poskytuje. Vím určitě, že pro rodiny s dětmi nabízí dokonce zájezdy k moři s částečnou úhradou pobytu. Žádné nabídky jsem však ještě nevyužil,“ říká Luciin manžel Jaroslav, dělník železničního depa v Kopistech.


Jako pro každého jsou benefity firem v podobě stravenek, mobilů či poukázek do fitcentra pro rodinu lákavé, ale nejsou nejdůležitější. Prioritou Rebhánových jsou děti. „Byli bychom ochotni se za prací i přestěhovat, pokud bychom našli zaměstnavatele, který má respekt k mateřství žen nebo je toleruje, a především pokud by v místě bydliště bylo v blízkosti vyhovující školní zařízení, aby děti nemusely dojíždět a my se o ně neobávali,“ dodávají shodně manželé.


Na Chomutovsku bylo v únoru letošního roku evidováno 6 760 uchazečů o zaměstnání, z toho 3 554 žen. Současný poměr mužů a žen bez zaměstnání v okrese odpovídá celostátní situaci, na Chomutovsku tvoří ženy 52,6 % nezaměstnaných (v ČR 52,8 %). Tři sta třicet nezaměstnaných žen (9,3 %) uvedlo objektivní příčiny, proč nemohou nastoupit do zaměstnání.


Častým důvodem, proč ženy odmítnou nabízené zaměstnání, je obava, že čas na cestě do zaměstnání a v práci je okrade o dobu, kterou by jinak strávily s dětmi. Kolik žen se setkalo s odmítnutím přijetí do zaměstnání kvůli malým dětem, statistiky neuvádějí.