Jediný Přemysl Rabas (SZ) se ještě rozmýšlí. Všichni to redakci Chomutovského deníku potvrdili poté, co jsme je oslovili.


Pro úspěch v parlamentních volbách je důležité, stát se okresním lídrem své strany, protože kandidátka se pak skládá z lidí z celého kraje (v Ústeckém kraji tedy ze sedmi okresů). A většinou jen několik lidí ze špičky kandidátní listiny má šanci dostat se do sněmovny.


V tomto ohledu má zatím nejjistější pozici Zdeněk Maršíček. Komunisté na Chomuttovsku už mají totiž nominační zasedání za sebou. Na kraj tak poslali seznam svých kandidátů a na prvním místě je právě Maršíček.


Sociální demokraty čeká volební okresní konference na začátku června. A Jaroslav Krákora tam bude jako kandidát. „Ano, budu svůj post obhajovat,“ potvrdil včera Deníku. O dalších vážných kandidátech na okresního lídra nemá redakce žádné informace a ani sám Krákora nevěděl, jestli a kdo se mu postaví.


Nejzajímavější souboj slibuje nominační oblastní sněm ODS. O pozici lídra se totiž budou ucházet dva vážní kandidáti – primátorka Ivana Řápková a nynější poslanec Jiří Polanský. Rozh


Jasnou odpověď zatím neumí dát Přemysl Rabas. Ale s myšlenkou obhajovat křeslo poslanec koketuje. „Stále je mi velmi sympatický citát, který říká, že je lépe zažehnout byť jen malý plamínek, než nadávat na tmu. Je lépe dělat i jen malé krůčky k lepšímu, než si být u piva jist tím, jak bych to dělal správně kdybych tam byl místo těch hlupáků,“ zafilozoval si.


Zároveň podotkl, že někdy by měl člověk včas předat kolík někomu dalšímu a dělat „něco jiného užitečného, aby úplně nezblbnul“. „No a já teď řeším, jestli je pro mě včas,“ naznačil své dilema.


Rabas má na své přemýšlení ještě čas, jednání Strany zelených nad okresní nominací bude až koncem června.