Jak už Deník informoval, na nesrovnalosti při zadávání zakázek přišla po několika týdenním zkoumání pětičlenná dozorčí rada Podniku služeb. A to za období v letech 2005 a 2006, kdy Podniku šéfoval městský zastupitel Michal Batrin.


„Jedná se o zakázky nákupu vozidla pro čištění komunikací a zimní údržbu Mercedes Benz za téměř 5,5 milionu korun, nákupu sněhového pluhu a inertního sypače pro toto vozidlo za 880 tisíc korun, a zakázky na stavební práce na uzavření za více než 10 milionů korun a odplynění skládkového tělesa C4,“ vypočetla problémové zakázky mluvčí jirkovské radnice Eva Dušková.

„Nechceme nic a nikoho krýt. V případě, že Úřad zjistí pochybení, město dostane pokutu. My pak podáme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl jirkovský místostarosta Jaroslav Cingel.

Co dozorčí radě na těchto zakázkách vadilo? „U první se zjistilo, že nebyla zadána v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, který platil ve sledovaném období. Podezřelé je také rozdělení nákupu pluhu a sypače od nákupu mercedesu, mělo se jednat o jednu zakázku. U třetí investice Podnik nesplnil žádnou ze zákonných povinností. Pouze u poslední zakázky na odplynění „zřejmě nebyl porušen zákon,“ tlumočila výsledky šetření dozorčí rady Eva Dušková.


Po zjištěných skutečnostech podal Podnik služeb z příkazu městských radních podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Nechceme nic a nikoho krýt. V případě, že Úřad zjistí pochybení, město dostane pokutu. My pak podáme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl před časem jirkovský místostarosta Jaroslav Cingel. Volně přeloženo – město zase bude vymáhat pokutu na Michalu Batrinovi, který měl hospodaření Podniku na starosti.
Michal Batrin se už v minulosti Deníku několikrát vyjádřil. Jakékoli porušení zákona ze své strany vždy ostře odmítal.