Hnutí Nespokojení občané! se svým výstupem snaží přimět vedení města, aby odstoupilo ze svých funkcí. Proto sbírají podpisy na petici.


Shromáždění začalo kolem třetí hodiny. Na náměstí zaparkovalo auto, na jehož střeše byl reproduktor a hlavní organizátorka Marie Kindermannová třímala v rukou mikrofon. Elektřina byla natažená z jednoho z bytů na náměstí.


Město totiž oficiální shromáždění zakázalo s odůvodněním, že na stejném místě ve stejnou dobu je již nahlášená jiná akce. Žádná se tam ale nekonala. Náměstí má mít zamluvený hokejový klub, ale na akci po skončení sezony a to tenhle týden určitě nebude.


Kromě své přítomnosti a potlesku se příchozí připojili k dalším signatářům petice. „To co se děje, to je sprosťárna- Kamenčák, zimní stadion. Nekomunikují s lidmi a rovnou je postaví před hotovou věc,“ říká dvacetiletá Petra Šmídová z Jirkova, kterou současná situace také tíží.


Se současnou situací nesouhlasí i další tři zúčastněné dámy.

„Přijdeme zas a budeme bojovat. Petici jsme podepsaly,“ říkají svorně Jana Karaffová, Dana N.-Krotová a Inna Charčovová.


Nejen organizátoři a členové hnutí měli možnost říct svůj názor do mikrofonu. Byli vyzváni i lidé, kteří se akce zúčastnili, aby řekli svůj názor. „Nemám co ztratit, to co paní primátorka píše v novinách ve svém slovu primátorky, jsou jenom kecy. Volil jsem ODS, ale tu chybu už znovu neudělám,“ prohlašoval například Luboš Slunéčko.


Lidé nekritizovali jen místní politiky, ale i politickou situaci v celé republice. Některé věci navíc mluvčí připsali na vrub magistrátu neprávem, zazněla například výtka směřující k rekonstrukci mostu přes silnici I/13, se kterou nemá město nic společného.


Další akce je domluvená na tuto středu. Začít by se mělo opět od tří hodin. Zda zúčastnění lidé splní svůj slib a přivedou sebou další protestanty, se teprve uvidí.


Po krátké době přijela i městská policie a vyzvala organizátory, aby předložili povolení. To se řadě přítomných nelíbilo a někteří začali pískat. Organizátoři přesto po pár minutách ohlásili konec akce.


Již v dopoledních hodinách obcházeli tři členové hnutí náměstí 1. máje a sbírali podpisy. Se svojí peticí se k nim přidali i zahrádkáři. Za hodinu a půl měl každý z nich téměř plný papír podpisů. Na jednom je místo přibližně pro padesát lidí.


Organizátoři ohodnotili akci jako úspěšnou. „Lidi byli spontánní. Trochu jsme byli zklamaní počtem, ale ti co dorazili, slibovali že přijdou znovu a přivedou další,“ hodnotí Marie Kindermannová.