Političku rozezlily některé věty v analýze, kterou si Kocáb nechal o městě zpracovat.

Zpráva na padesáti stránkách rozebírá hlavně situaci kolem Romů a exekucí peněz ze sociálních dávek. Je hodně kritická k akci Záchranný kruh, která je hlavním tématem primátorky poslední doby. Ale zabíhá i k dalším tématům, subjektivně komentuje politickou situaci ve městě, zmiňuje vazby na exstarostu Nováka a primátorku osobně si autoři textu berou „na paškál“ velice často.

„Ta zpráva mne vyobrazuje jako zlého šerifa, který terorizuje místní obyvatelstvo, obviňuje mne z podplácení soudců, prý si mám platit informátory mezi nepřizpůsobivými. To je skandální,“ rozčiluje se primátorka. Po Kocábovi bude požadovat omluvu.

Primátorka si bere na pomoc také posudek jihlavského sociologa a politologa Daniela Hanzla. Ten zprávu označil za tendenční, politizovanou a vůbec špatně zpracovanou. Ministrem najatá agentura Hanzlovu kritiku pochopitelně odmítla.

Ministr to komentoval jen krátce a přes svoji tiskovou mluvčí médiím vzkázal: „Analýzu jsem si nechal vypracovat proto, aby se v problematice Chomutova dokázal lépe orientovat.“

Primátorka naopak na Kocábovi nenechává nit suchou. „Pan Kocáb se mi není schopný v politické diskusi postavit čelem, v Chomutově zatím nebyl, ubytovat mezi nepřizpůsobivými se odmítá, tak používá takto podlé a ubohé prostředky,“ uvedla ve své tiskové zprávě.

Nevraživost mezi oběma politky se datuje od února, kdy radnice poprvé sáhla dávkařům na peníze, ze kterých si strhla nezaplacené pokuty. Kocáb za to Chomutov ostře kritizoval.

Šlapej dál a táhni ke všem čertům aneb Co primátorku tolik vytočilo

Byť je trestní oznámení za pomluvu přehnaná reakce, některé pasáže opravdu vypadají víc jako výsledky slídění po městě než jako odborná analýza. Bez ohledu na to, jestli říkají pravdu nebo ne.

Hned v úvodu je motto, které asi Ivanu Řápkovou rozezlilo nejvíc. Začíná citací jejích slov z Chomutovských novin, kde se primátorka opírá do nepřizpůsobivých s tím, že takové lidi ve městě nechce. A k tomu autoři zprávy coby připodobnění připojili refrén známé country písně: „Šlapej dál a táhni ke všem čertům, tohleto je město proklatý, a šerif náš, ten nerozumí žertům, a tak tohle ráno mohlo by bejt pro tebe dost zlý“.

Vtip to má, ale primátorku to zřejmě příliš nepobavilo. A je pravda, že se to hodí více na nějaký soukromý blog než do seriózní vládní zprávy.


Co se také píše v analýze ministra Kocába…


O akci Záchranný kruh

„Lze vyvodit, že akce Záchranný kruh je čistě represivní, v podstatě živelně realizovanou akcí bez jasných pravidel.“

O (ne) komunikaci magistrátu

„Úředníci mají zakázáno mediím cokoli sdělovat. Vše je jen prostřednictvím tiskového mluvčího. Ten však nebere telefony (ani mobil) a je prakticky nedostižitelný. Na zadané otázky e-mailem odpovídal dva týdny až po opakovaných urgencích.

O názorech lidí na exekuci

“…v Chomutově se obecně ví, že dluhy má kdekdo a daleko víc dluží firmy spřízněné s primátorkou nebo s bývalým starostou Novákem.“

O politické situaci ve městě

„Rozšířenou verzí o skutečném fungování komunální politiky v Chomutově je ta, že zde o významných krocích Magistrátu, respektive o investicích městských prostředků či o (obchodním) partnerství ve významných projektech atd. rozhoduje úzká skupina současných politiků a bývalých politiků (dnes podnikatelů).“


Obecně o problematice

„Bylo by omylem chápat vzniklou situaci jako individuální exces primátorky Řápkové nebo města. Její postup není jen aktem nacvičeného bílého koně, který bojuje o vlastní politickou záchranu (proto patrně název akce „záchranný kruh“)…“

O chování lidí z magistrátu

„Zdá se, že představa „úřadu“ coby nedotknutelného centra moci, které různými mechanismy dokáže na druhou kolej odstavit ty, kdo vystoupí proti zájmům jeho vedení či k zájmům jeho vedení nejsou loajální, je v Chomutově realitou.“