K této změně mělo dojít od 1. ledna, stane se tak ale o deset dní dřív. Občané dvou posledně jmenovaných vísek přijdou o svůj klid už 21. prosince.
„Časový posun schválil Evropský parlament. Je vánočním dárkem pro státy, které do Schengenu vstupují,“ informuje tisková mluvčí cizinecké policie Ústeckého kraje Eva Jaklová.


Kromě čtyř hraničních přechodů pro automobily budou na Chomutovsku fungovat ještě tři turistické stezky.
Je to Černý Potok, kterému by toto zařazení mělo zůstat i v příštích letech. Dále pak Loučná 1. – Oberviesenthal a Loučná 2., které by se mohly po stavebních úpravách časem využívat také pro osobní dopravu.


Ani hraniční přechody pro řidiče nejsou bez omezení. Kalek a České Hamry jsou připraveny pro provoz osobní dopravy do 3,5 tuny. V Českých Hamrech ale musí počítat s dokončením stavebních úprav v květnu příštího roku. Hraniční přechod ve Vejprtech budou moci přejíždět nákladní automobily se zatížením do 7,5 tun. Nejjednodušší přechod z hlediska řidičů bude v Hoře sv. Šebestiána. Tento přechod je bez omezení, pouze zde platí zákaz pro nebezpečný náklad. Je to z důvodu ochrany vody v rámci vodárenského pásma.