Jaroslav Krákora (ČSSD)
Nejzkušenější chomutovský poslanec je ve sněmovně už šest let. Společně s několika dalšími poslanci předložil deset návrhů zákonů. Nejvíce návrhů se týkalo zdravotnictví, které je lékaři Krákorovi nejbližší. Navrhoval zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo ocenění účastníků bojů o vznik Československa. Zatím všechny návrhy opozičního poslance byly zamítnuty. Vystoupil na několika desítkách schůzí, většinou opět s příspěvky k problematice zdravotnictví. Podle sněmovních záznamů ani jednou nevznesl dotaz na členy vlády nebo premiéra. Hlasovací zařízení mu za dva roky napočítalo tři tisíce zmáčknutí, přibližně na desetině hlasování přítomen nebyl.


Zdeněk Maršíček (KSČM)
Stejně jako Krákora tráví už ve sněmovně druhé volební období. Za předešlý rok byl u návrhů šesti zákonů. Dvakrát navrhoval vyhlášení referenda, jednou o umístění amerického radaru, podruhé o přistoupení ČR k lisabonské smlouvě. Z místních poslanců nejvíce interpeloval členy vlády. Mirka Topolánka se ptal na jeho schůzky s chomutovskou primátorkou a Alexandrem Novákem na Hněvíně a zda na ní řešili pronájem Kamencové jezera.
Premiér mu odpověděl, že komunální případy ho nezajímají, s tím, že si je mají místní politici vyřešit sami. Na schůzce prý řešili především odvolání Přemysla Rabase ze zooparku. Další jeho dotazy se týkaly radaru či ultrapravicové Národní gardy. Jako ostatní komunističtí poslanci byl při hlasování disciplinovaný a v drtivé většině případů byl přítomen hlasování.


Jiří Polanský (ODS)
Chomutovský právník podal za rok společně s jinými poslanci jeden návrh zákona, týkal se ponechání zvýhodněných stravenek. Na schůzích osobně vystoupil více než desetkrát, především k otázce radaru a k trestnímu právu. Jednou se obrátil s dotazem na premiéra Topolánka ohledně detenčních ústavů, což je kombinace psychiatrické léčebny pro těžké zločince a vězení. Hlasování se účastnil pravidelně, podobně jako Krákora chyběl přibližně v desetině případů.


Přemysl Rabas (SZ)
Nejznámější poslanec v regionu předložil čtyři návrhy zákonů. Mezi nimi zákon o zoologických zahradách nebo přímé volbě prezidenta. Dva byly schváleny, o zbylých se jedná. Ve druhém roce funkčního období Rabas vystoupil zhruba desetkrát na schůzích, povětšinou se stručnými proslovy.
Často ho zrazovalo sněmovní zařízení, dvakrát otočilo jeho hlas, potřetí se nemohl přihlásit. Vystupoval proti kontaktnímu norování nebo držení divokých zvířat v cirkusech. Z místních poslanců nejvíce chyběl, nebyl skoro u čtvrtiny hlasování.

Jejich nejzajímavější výroky

„…protože ten pes do nory jde, protože je nakrklý a chce tu lišku zakousnout. Ta liška tam není proto, že by se chtěla s tím pejskem rvát… Jenom psychické, ne fyzické. Určitě jí nedělá dobře, když na ni pustíte rafana jednoho, druhého, třetího, čtvrtého a ten pes tam na tu lišku přes mřížku vyje, řve, štěká a ta liška to musí trpět. Chcete si to někdo vyzkoušet, že to není příjemné?“

Přemysl Rabas, v rozpravě o ochraně zvířat proti týrání, 5.2. 2008

„…ale občané Chomutovska jsou znepokojeni se situací na radnici, ale především s tím, že schůzky v na Hněvíně se měl zúčastnit i bývalý senátor Alexandr Novák, který očekává soud pro podezření z korupce.“


Zdeněk Maršíček, interpelace na premiéra Topolánka, 5. 6. 2008

„Jeho projednávání trvalo tři roky, nakonec bych řekl, že zasedání ve Sněmovně bylo také trošku trapné, a víte, co z toho potom vyšlo. Vyšlo z toho to, že se nesmí kouřit na zastávkách, a podstata toho zákona v podstatě utekla.“

Jaroslav Krákora, k zákonu o ochraně zdraví před tabákovými výrobky, 19. 3. 2008

„Vyvolání referenda dvěma pětinami poslanců nebo senátorů by mohlo umožnit i malé části opozice permanentně vyvolávat referenda a …“

J. Polanský, jednání o změně ústavy kvůli vyhlašování referenda, 13. 6. 2007