Jistého není nic

Zda někdo koupí celou akciovou společnost nebo jen některé závody, se rozhodne později. Pravděpodobně se ale rozprodá po částech. „Mezi zájemci o porcelánku jsou jak ti, kteří chtějí odkoupit všechna aktiva, tak ti, kteří by chtěli koupit jen dílčí části. Těch je většina,“ řekl Deníku Čermín, který však odmítl sdělit jakékoliv podrobnosti.

Stejně tak je nejisté, zda výroba poběží všude dál. „Mohu jen říci to, že mezi kupci jsou i takové společnosti, které by chtěly v podniku zachovat současný provoz, na druhou stranu se přihlásili i zájemci, kteří by objekty chtěli využít k něčemu jinému,“ upřesnil správce Čermín s tím, že se ozvali i kupci se zahraničním kapitálem.

Všichni přihlášení nyní budou osloveni s tím, aby předložili své závazné nabídky včetně složení kupní jistiny. „Její výši budeme znát až v pátek,“ doplnil Čermín. Hodnota KP je odhadována okolo 1,2 miliardy korun, záleží ale na nabídkách kupců.

Závazné přihlášky včetně složení jistiny musí kupci předložit do 6. března.

Podle Čermína chce věřitelský výbor záležitost s krachující porcelánkou vyřešit co nejdříve. „Ženeme to tak, aby do konce března mohlo být definitivně jasno,“ dodal insolvenční správce.

Na tento datum s netrpělivostí čekají i stovky zaměstnanců porcelánky, kteří se obávají o svou budoucnost. Dostali totiž výpověď právě k 31. březnu. Kdyby se však našel takový kupec, který by chtěl výrobu porcelánu v tomto podniku zachovat, lidé by v práci zůstali.

Ředitel kláštereckého závodu Zdeněk Zapský se k novým informacím staví opatrně. „Ve věřitelském výboru nejsem a jednání se nezúčastňuju, není to otázka na mě. Nás zajímá osud našeho závodu. Nabídky jsem neviděl, nevím, zda někdo chce koupit celou společnost nebo jen části,“ říká Zapský.

Připustil, že je lepší deset zájemců než třeba jeden, ale dodal, že záleží hlavně na kvalitě nabídek. „Je to na posouzení jiných, já žádné přesné informace nemám,“ dodává ředitel.

Klášterec zakázky má

Místní porcelánka je největším podnikem Karlovarského porcelánu. Podle zaměstnanců je zakázek dost, na nedostatek práce si nemohou stěžovat. To potvrzuje i Zdeněk Zapský. „V současné době máme mnoho zakázek, snad nejvíc v historii závodu, co se týče začátku roku,“ popisuje současný stav. Z jeho slov je zřejmé, že nechápe, proč by vydělávající podnik měl být zavřen.

Přesto je porcelánka v nezáviděníhodné situaci. Kvůli miliardovému zadlužení celého porcelánského holdingu spadla rovněž do konkurzu jako součást Karlovarského porcelánu.

Tok peněz kontroluje insolvenční správce a věřitelé, závod má vlastně jen to, co si sám vyrobí a prodá. Ze zisku pak platí suroviny, energie i platy zaměstnanců.


Právě lidé z porcelánky pociťují problémy nejhmatelněji. Platy dostávají po částech a se dvouměsíčním zpožděním. Zatím nedostali ani peníze za prosinec.

„Není to lehká situace, lidi nedostávají mzdy za odvedenou práci, panuje tu nervozita,“ přibližuje nepříznivou atmosféru Zapský.
Podle něho by bylo nejhorším ztratit právě zaměstnance. Jsou to často specialisté, kteří s porcelánem pracují i desítky let a jejich zkušenosti jsou nenahraditelné. „Nezbývá než bojovat a zajistit základní věci a vyrábět dál,“ dodává ředitel.

Pro zaměstnance a celé Klášterecko by zachování výroby světoznámého porcelánu znamenalo kus stability v době ekonomické krize.