CHOMUTOVSKO – Lidé z Vejprt a menších vesnic na horách si občas postěžují, jak obtížné je pro ně dostat se k lékaři. Jak se na to dívá poslanec Parlamentu ČR a lékař Jaroslav Krákora (ČSSD)?
Myslíte, že je v horské oblasti Chomutovska zajištěná dostatečná zdravotní péče?
Je zajištěná systémem obvodních lékařů pro dospělé i pro děti a také stanicí rychlé záchranné služby. Tudíž se dá říci, že zdravotní péče je zajištěná dostatečně.
Je podle Vás možné zvýšit počet doktorů na horách? Nebo si horalé musí zvyknout na to, že za některými budou vždycky dojíždět?
Základní péče, první pomoc, musí být zajištěná způsobem, který jsem popsal. Specializovaná lékařská péče je pak logicky jen ve větších centrech. Člověk z Vejprt musí třeba za očním lékařem do Chomutova nebo Kadaně, stejně jako musí člověk z Chomutova na vyšetření srdce do nemocnice v Ústí nebo v Praze.
Zažil jste někdy specifické prostředí na horách jako lékař nebo jako pacient na vlastní kůži?
Deset let v období od roku 1985 do roku 1995 jsem jezdil do Vejprt zastupovat dětského lékaře. Jezdil jsem tam rád. Bylo to hlavně v zimních měsících. Jezdil jsem tam svým autem a i když to bylo často kvůli sněhu nebo mlze nárořné, vždycky jsem tam dorazil. Jen jednou jsem se málem nedostal zpátky, protože silnice byly namrzlé.