„Zdůvodnění policie se nám nezdálo, proto jsme se odvolali,“ řekla ve středu Deníku ředitelka zooparku Iveta Rabasová. Policisté trestní šetření zastavili, protože ani v jednom z napadených případů neobjevili nic nezákonného. Podle nich nebyl spáchán žádný trestný čin.


Něco jiného si myslí právník zooparku Bohuslav Roll. „My jsme přesvědčeni, že škody v zooparku za bývalého ředitele vznikly,“ nechal se slyšet. „Já neříkám, kdo konkrétně za ně může, ale létají tam statisíce až miliony a my jsme policii dali všechny písemné důkazy.“


Rollovi se nelíbí ani zdůvodnění policie. „Je to dost zvláštní. Mimo jiné se tam argumentuje tím, že zoopark fungoval, návštěvnost stoupala, ředitel byl oceněn ministrem… To přeci není odůvodnění a nemá to nic společného s tím, na co jsme upozorňovali v trestním oznámení,“ kroutí hlavou advokát.


Vedení zooparku opírá trestní oznámení hlavně o výsledky kontroly, kterou radní nařídili v organizaci poté, co Rabase odvolali. V pěti případech podle nich mohlo dojít k trestnému činu. Jde o údajně předražený výběh pro bobry a vydry, „nadvakrát“ zaplacený personální audit, bezplatné využívání služebního bytu fotografem zooparku, „podezřelé“ účtování zahraničních cest a nepořádek v knihách jízd.


Stížnost a celý spis teď dostane na stůl státní zástupce. Ten bude kontrolovat, zda si vyšetřovatelé zajistili všechny důkazy a jestli je správně vyhodnotili. Lhůtu na to žádnou nemá.


Přestože trestní oznámení je podáno na neznámého pachatele, míří hlavně na Rabase. Ten není odvoláním nijak překvapen. Už když ho Deník oslovil při odložení případu se nechal slyšet, že se zoopark (a potažmo město) určitě odvolá. Vidí v tom politiku. „Vedení města se před volbami nehodí, aby policie ukázala, že šlápli vedle. Tak budou mít zájem na tom, abych byl vyšetřován dál,“ prohlásil.