Podle Zdeňka Hejny z Úřadu práce Chomutov se tohoto tématu už dotkl odborný seminář, který proběhl paralelně s Burzou práce v chomutovském divadle. On sám si o této otázce myslí, že představy, ve kterých zaplaví okres pracovníci z ciziny, jsou nereálné. „Nemyslím si, že okres čeká v tomto směru nějaký boom. Dle mého názoru se příliv zahraničních pracovníků omezí jen na několik desítek, možná stovek,“ uvedl Deníku.


Příkladem zaměstnavatele, který se rozhodl přijmout cizince, je klášterecká firma BOS Automotive Products. Jak Deníku dříve uvedla Kateřina Čechová, BOS v dohledné době přijme několik desítek pracovníků z Mongolska. Pro cizince se už na Chomutovsku rozhodly i další firmy, jmenovitě Intier či Cherry.
Byť se lidé z Chomutovska nemusejí bát, že s přílivem nových investorů budou mít nouzi o práci, stejný optimismus ovšem nepanuje v otázce platového ohodnocení. I když na zmiňovaném semináři údajně padl požadavek z řad odborníků, že by se mzdy měly zvyšovat, k většímu nárůstu patrně ve skutečnosti nedojde.


„Celostátní průměrný plat je okolo jednadvaceti tisíc korun hrubého, plat na Chomutovsku je okolo šestnácti tisíc. Tento rozdíl se v dohledné době určitě nesrovná,“ myslí si Zdeněk Hejna.


Pro své odhady má Úřad práce v Chomutově k dispozici vysoce propracované analýzy trhu práce. Jejich kvalita je natolik vysoká, že o ně projevili zájem odborníci v německém Sasku.