Petice obíhá ulicemi Chomutova již týden. Město však už dopředu upozorňuje, že dopad na zrušení nebo změnu projektu zřejmě mít nebude.

„Pokud navrhují návrat k projektové dokumentaci z roku 2006, není možné petici vyhovět. Takovým způsobem si město o dotační tituly žádat nemůže. Je třeba vycházet ze situace a podmínek roku 2007 – 2008,“ vysvětluje Luboš Mizun, kterého odpovědí pověřila náměstkyně primátorky Jana Vaňhová.


Přes nepříznivou reakci města se zahrádkáři a signatáři petice nevzdávají. „Budeme pokračovat dál a začátkem dubna předáme podpisy městu,“ informuje předseda zahrádkářů Oldřich Vik. „Počítám, že jich bude kolem tří tisíc,“ dodává.


Ve městě koluje kolem čtyřiceti formulářů. Jeden je i v zahrádkářské prodejně, kde se do včerejšího dopoledne podepsalo šedesát osm lidí. Kdyby bylo na všech podpisových arších, které jsou ve městě, tolik podpisů jako zde, tak by se odhad pana Vika měl naplnit.


Petici sepsali zahrádkáři jako reakci na projekt Revitalizace areálu bývalých kasáren a přilehlého okolí, který chce město uskutečnit. Pokud totiž Chomutov získá dotace na jeho realizaci, příjdou zahrádkáři o svá políčka.


Město jim sice přislíbilo, že zajistí náhradní pozemky, ale to pěstitelům nestačí. Kromě toho, že do svých zahrádek investovali nemálo peněz a času, je už pro většinu z nich dojíždění jinam nepředstavitelné.