Řidiči a obyvatelé Chomutova si alespoň trochu oddychnou. Od prvního dubna se změní doba, kdy se bude muset za parkování v centru města platit.


„Když za mnou přijede na víkend dcera z Loun, tak musí zaplatit. Druhá možnost je ta, že když přijede v pátek večer tak druhý den musí jít přeparkovat. Ale kam? Tam kde se neplatí, je zákaz,“ stěžovala si ještě nedávno Maria Csölleová.


Právě podobné námitky město vyslyšelo. „Vyšli jsme z přání občanů a ze srovnání s ostatními městy,“ říká tajemník Theodor Sojka. „Provedli jsme místní šetření, kde se ukázalo, že na náměstí je od soboty odpoledne až do pondělí prázdno,“ vysvětluje Theodor Sojka.


Doposud se za parkování platilo každý den od 7 do 19 hodin. Od dubna bude tento systém fungovat jen od pondělí do pátku. V sobotu si ještě řidiči,kteří míří do centra zaplatí, ale už jen od 7 do 12 hodin. Zbytek soboty a celý nedělní den bude parkování zadarmo.


Město také zjišťovalo, jak vypadá situace v jiných městech. „V některých městech, jako například v České lípě, Mladé Boleslavi nebo Hradci králové, je střed města mrtvý,“ uvádí špatné příklady Sojka. „To my nechceme, takže pustíme návštěvníky do města.“


Maria Csölleová nebyla jediná, kdo si stěžoval na placené parkování o víkendech. Na veřejných brífincích si primátorka vyslechla několik takových proseb.


Druhou novinkou bude zřízení dalšího odstavného parkoviště. To bude v Riegrově ulici, přesněji v areálu bývalého jezuitského gymnázia, v dnešních východních zahrádkách SKKS. „Nechali jsme ho otevřené. Lidé, kteří tady bydlí jej nevyužívají,“ vysvětluje Theodor Sojka.


Parkoviště je navíc v blízkosti náměstí, což je druhý důvod, proč jej město chce zpřístupnit všem. Celkem se tak otevře více jak padesát parkovacích míst. Za dvanáct hodin tu řidiči od prvního dubna zaplatí jen deset korun.