Listopadová anketa by měla ukázat, zda obyvatelé mají o tento způsob parkování zájem, řekl dnes ČTK starosta Jan Houška.
Zatímco nyní parkují lidé zdarma, stání v parkovacím domě by bylo zpoplatněno. „Byla by to vlastně nadstandardní služba. Auta by byla pod střechou a hlídána. Cena za parkování by neměla přesáhnout 1000 korun za měsíc,“ uvedl Houška.


Připomněl, že při projektování sídlišť v 60. a 70. letech minulého století architekti nepočítali s pozdějším výrazným nárůstem počtu osobních automobilů, parkovací plochy jsou tak výrazně poddimenzovány.
Za posledních deset let podle místostarosty Stanislava Stehlíka vzrostl v Česku počet automobilů o polovinu, v dalších deseti letech by to mělo být už mírnější, desetiprocentní zvýšení. Město se proto snaží řidičům vyhovět, v sídlištích rozšiřuje parkovací plochy. V první a druhé etapě revitalizace sídliště Panorama vznikne kolem 80 nových parkovacích míst.


Loni zahájená revitalizace sídliště Panorama si dosud vyžádala 30 milionů korun. Kromě vybudování nových parkovacích stání zahrnuje i opravu a rozšíření komunikací a ozelenění ploch. Obnovu završí úprava vnitřního řešení sídliště, na kterou chce město požádat o dotaci v příštím roce.