Primátorka Ivana Řápková ani její náměstek Jan Řehák neberou redakci Deníku mobilní telefony, stejně tak mluvčí magistrátu Luboš Mizun. Náměstkyně Jana Vaňhová telefon zvedla, ale odmítla o čemkoli hovořit do té doby, než bude mít na stole tiskovou zprávu. Tu ale radnice do této chvíle nevydala.

Podle radního Michala Kasla (Strana zelených) měl být jeden z důvodů tvrzení, že Rabas nestíhá skloubit svoji práci poslance a ředitele zoo (více včetně reakce P. Rabase v zítřejším deníku).

Odvolání

Rada města Chomutova odvolala ředitele zooparku Přemysla Rabase na svém pondělním zasedání. Rabas je pracovně mimo republiku. Až do neděle je s poslaneckou delagací ve Vietnamu, tím pádem jeho odvolání není oficiální. Tím se stane až dnem doručení rozhodnutí.

Deníku však prostřednictvím SMS poskytl alespoň stručnou a první reakci. "Nemohu se vyjádřit k něčemu, co jsem nečetl. Nevím o tak závažném pochybení, aby bylo důvodem k odvolání," odepsal Rabas krátkou textovou zprávou chomutovskému deníku.

Později se Deníku podařilo se s P. Rabasem telefonicky spojit (rozhovor s ním najdete v tištěném středečním deníku).

Zpráva se začala Chomutovem šířit už včera kolem šesté hodiny večer, tedy chvíli po skončení zasedání rady. Deníku ji pak na dotaz potvrdil jeden z radních Jiří Roth. Internetové stránky chomutovského deníku tak byly jediným médiem, které informaci přineslo ještě včera.

Pro odvolání Rabase bylo deset radních z jedenácti. Jediným, kdo hlasoval proti, byl Michal Kasl (Strana zelených). "Na odvolání se domluvily stranické kluby (ODS a ČSSD - pozn.red). Na radě nějaké důvody pro odvolání zazněly, ale mě nepřesvědčily," řekl Deníku.

O důvodech odvolání zatím radnice mlčí. Náměstek primátorky Jan Řehák, který byl ráno v zooparku zprávu oznámit, Deníku nezvedá mobilní telefon.

Šok pro zoopark i odborníky

Pracovníky zooparku zpráva šokovala. "Provoz nicméně funguje dál," dodal k tomu mluvčí zooparku Martin Pilař. Dnes ráno byl v zooparku náměstek primátorky Jan Řehák, aby zprávu oznámil.

Zděšeni jsou také odborníci. "Rada města Chomutova udělala největší chybu, jakou mohla udělat," uvedl prezident Unie českých a slovenských zahrad Vladislav T. Jiroušek. Ten společně se svými kolegy připravuje tiskovou zprávu pro média "To, co Přemysl Rabas v Chomutově dokázal, je úžasné. Zoopark znám velice dlouho a areál prožil neuvěřitelný rozvoj, který se nezastavil ani s nástupem ředitele do poslanecké sněmovny. Znám asi deset tisíc argumentů pro to, aby ve funkci zůstal a marně hledám jediný, aby musel odejít. Pokud bude rada na svém rozhodnutí trvat, poškodí tím zoopark i jména města Chomutov."

Další věc podle Jirouška je, kde chce vedení Chomutova hledat za Přemysla Rabase náhradu. "Takoví lidé u nás prostě nejsou, jako ředitel Unie vím o čem mluvím. Když už rada udělala krok A, musí také udělat krok B, to znamená, že musí říci, koho má jako náhradu. A jestli jí nemají, tak jsou to hazardéři."

V závěru článku je připojena plná verze dopisu, který zaslal Vladislav Jiroušek, aby podpořil odvolaného ředitele zooparku.

Nespokojenost?

V poslední době se Rabas dostal do křížku s vedením města, když ohlásil zdražení vstupného. To se magistrátu nelíbilo, a po společném jednání nakonec město přikázalo vrátit vstupné na úroveň z roku 2007. (Více ve článcích nachomutovsky.denik.cz/zpravy_region/cv_zoopark-zdrazeni_20080402.html a chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/cv_zoopark_zlevni_20080404.html). Přesto po pár dnech radní sáhli k dalšímu kroku - odvolání.

Přemysl Rabas je ředitelem zooparku od roku 1992, a je celoevropsky uznáváným odborníkem, viceprezidentem Euroasijské asociace zoo a akvárií. V roce 2002 byl vyhlášen osobností města Chomutova. Před dvěma lety byl zvolen poslancem za Stranu zelených.

Dopis, který napsal na podporu Přemysla Rabase prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad.