Podle něho nemělo vystoupení Chomutova na spojení s Litvínovem žádný vliv. “Litvínov a Most jsou města, která spolu dlouhodobě spolupracují,“ odůvodnil spojení Pitín. Zároveň odmítl tvrzení, že by se chomutovská strana chovala vůči Mostu nekorektně, když rozhodla o opuštění účelového svazku. „Bylo to v souladu se stanovami,“ uvedl.


Chomutov svazek s Mostem pod pracovním názvem Velký integrovaný projekt - VIP opustil poté, co se zpřesnila pravidla pro rozdělování dotací. „Svazek neplnil svou funkci,“ prohlásil včera náměstek primátora města Chomutova Jan Řehák.


Peníze z EU bude totiž na základě žádostí jednotlivých měst rozdělovat Ústecký kraj, a proto není potřeba vytvářet větší subjekty. Ty by měly svůj smysl, kdyby peníze rozdělovalo ministerstvo, protože pak by byly Chomutov a Most konkurenceschopní vůči větším městům.


Chomutov si chce v období 2007 až 2013 zažádat o dotace z Evropské unie v řádech miliard korun. Díky tomu by měla například vzniknout kopie ahníkovského zámku v areálu zooparku a spousta dalších projektů. Jak se již dříve nechala slyšet primátorka Chomutova Ivana Řápková, město si chce v rámci VIP požádat také o dotaci na zimní stadion v bývalých kasárnách.