Drtivou většinu školáků, které chomutovský deník oslovil, informace nejen překvapila, ale také šokovala. „Vadí mi to, protože jezdím do města i o víkendu a počítám, že projedu za víkend tak padesát korun. Jestli to bude platit, nebudu jezdit,“ říká například osmnáctiletá gymnazistka Marie Stojanovová. Podobné názory mají i žáci ze základních škol. „Někomu to vadit nemusí, ale já si myslím, že je to „nefér“. O víkendech jezdím na trénink fotbalu a na hokej,“ kroutí hlavou patnáctiletý Jaroslav Novotný ze ZŠ ve Školní ulici.Jak dodal, teď bude muset zřejmě o peníze žádat rodiče.


Těm to také zrovna nevoní. „Nechápu důvod,“ diví se pětačtyřicetiletý Josef Fuchs. „Je to žákovský kupon a syn jezdí na tréninky. Občas ho nemůžu odvézt a pak jede MHD. Budu mu muset půjčit rodinou čipovou kartu.“
Někteří další žáci uvedli, že budou jízdné platit ze svého kapesného, jako třeba Martin Husík Martin ze ZŠ Na Příkopech. „Vadí mi to. Jezdím na zápasy ve fotbale,“ uvedl.


Měsíční průkazka navíc po zdražení nebude tak výhodná pro žáky mladší patnácti let. Pokud mají kupon za 200 korun použít opravdu jen na dopravu do školy a z ní, tak třeba v lednu je vyjde jedna jízda v průměru na 4,50 Kč. Stačí dva dny volna nebo třeba nemoci a jízda už je bude stát v průměru pět korun. A to je stejná částka, kterou mladší patnácti let zaplatí při platbě čipovou kartou. Tak proč si měsíční kupon vlastně kupovat?
Třeba v únoru se žákům do 15 let vůbec nevyplatí kupon kupovat vůbec. V tomto měsíci jsou totiž týdenní jarní prázdniny, během kterých průkazka také neplatí. Pokud by si „měsíčku“ koupili, vyjde je jedna jízda do školy už na více než šest korun. Tedy víc, než by zaplatili v hotovosti.


Řada žáků tak možná přejde na čipové karty. Že si je budou pořizovat už kvůli víkendům, potvrdila řada z těch, které Deník oslovil. „Vadí mi to, protože jezdím o víkendech na zápasy v hokeji. Rodiče mi koupí čipovou kartu,“ říká například čtrnáctiletý Petr Fencl ze ZŠ Školní.


Omezení žákovských kuponů schválili i radní obou měst. Hledají totiž cesty, jak co nejvíc ulehčit městským rozpočtům, ze kterých na ztrátu v městské hromadné dopravě doplácejí. Opatření začne platit od 1. ledna, stejně jako zvýšené jízdné, které dopravní podnik zavádí.

 

Reakce dalších oslovených žáků

Nevole Jakub,15 let, 3. ZŠ
Nevěděl jsem o tom. Myslím, že je to diskriminující. Jezdím do města za zábavou. Budu si platit jízdné z kapesného.
Pavel Tichý, 11.let, 8 ZŠ
Nesouhlasím s tím, protože když někam jedu o víkendu a nemohou rodiče, musím autobusem. Rodiče mi koupí čipovou kartu.
Kučerovský Jan, 11 let, 3.ZŠ
Myslím si, že je to neférové. Jezdím do města. Nabiji si čipovou kartu po matce.
Šajnerová Lenka, 16 let, Střední zemědělská a ekologická škola v Žatci
Mělo by se to nechat i o víkendech, když platím celý měsíc. O víkendech jezdím do města z Kamenné. Budu buď chodit pěšky nebo mi rodiče přispějí.
Hlubiňák Radim,16let, Střední zemědělská a ekologická škola v Žatci
Je to špatné. Jezdím na tréninky fotbalu do města a budou mi muset přispět rodiče.