Dopravní podnik zavede časové jízdenky, na černé pasažéry dohlédnou revizoři.


Nastupovat se bude dále předními dveřmi, ale Dopravní podnik zavede časové jízdné. Znamená to, že si cestující vybere, zda zaplatí na deset nebo třeba na čtyřicet minut.


Změní se také způsob odbavování, dosavadní kasičky zmizí. „Dosavadní systém je poruchový a na hranici životnosti. Už je na čase, aby začala změna,“ říká ředitel Dopravního podniku Chomutova a Jirkova (DPChJ) Jiří Melničuk.


Novinka odstraní nerovnost


Nový systém má zároveň odstranit nerovnost jednotného jízdného. Nyní ti, kteří jedou třeba jen tři zastávky zaplatí stejně jako cestujcí z Chomutova do Jirkova, jejichž cesta trvá i více než půl hodiny.


Jak bude tedy jízda vypadat? Nastupující si vybere ze dvou možností. Buď si při vstupu do trolejbusu či autobusu nechá za mince vyjet lístek s čárovým kódem.


Pokud si koupí přestupní tarif, lístek si nechá a při přestupu do jiného spoje přiloží kód ke čtečce u řidiče a může jet dál.


Bezkontaktní karty


Druhou možností je pořízení bezkontaktní čipové karty. S tou projde okolo řidiče a případně si odmáčkne daný tarif. Na kartu si bude každý moci nahrát i časový kupón, třeba měsíční. V takovém případě jen projde a řidiči pípnutí nebo světelný signál oznámí, zda je vše v pořádku.


Součástí bezdotykové karty bude i elektronická peněženka. Do ní si může pasažér vložit jakoukoliv částku, dobíjení bude možné v samooblužných automatech nebo u řidičů linkové dopravy.


Právě pro linkovou dopravu by měly platit stejné podmínky jako pro MHD. Kdo si při cestě například z Údlic zaplatí na čtyřicet minut, může pak „zadarmo“ do trolejbusu, samozřejmě pokud časový limit nevyprší.

Dopravce si od nového systému slibuje zjednodušení odbavení cestujících, snížení plateb v hotovosti i možnost lepšího sledování statistik vytíženosti.

Mapa, kam se dostane cestují z centra Jirkova nebo Chomutova do deseti minut.

#nahled|https://g.denik.cz/9/6a/cv_mapa_mhd_revoluce_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/9/6a/cv_mapa_mhd_revoluce.jpg|Mapa ukazuje, kam se dostane cestující z centra města za deset minut.#


Pozor na revizory


A jak chce DPCHJ předejít tomu, že si někdo při nástupu zaplatí jen na deset minut a přitom pojede déle? Ve vozech budou chodit revizoři se čtečkami, díky kterým poznají, zda cestující nepřekročil časový limit.


Zatím je zpracována koncepce změny odbavovacího systému, podrobnosti se ještě mohou změnit. Nyní se uvažuje o čtyřech typech jízdenek, nepřestupní na deset minut, přestupní na čtyřicet a šedesát minut a celodenní jízdenka.


Za deset minut by se měl podle dopravního podniku člověk dostat z centra Chomutova i Jirkova do všech okrajových částí města.
Změna se bude provádět příští rok, do ostrého provozu by nový systém měl jít nejspíše v prvním čtvrtletí roku 2010. Zavedení nového odbavování vyjde asi na třicet milionů korun.