Zmíněných padesát tisíc je určeno na dětský sonograf. „Nejsme na tom finančně nejhůř, dostáváme peníze od dolů,“ vysvětluje starosta Málkova PavelBursa.

Na účtu pro dětský sonograf je už 350000 korun. Sonograf stojí asi milion korun, ipřesto předseda správní rady nadačního fondu Luboš Turek věří, že by sonograf mohl být vnemocnici již koncem tohoto léta. Původní sonograf slouží již 10let a je již morálně a technicky zastaralý.

Nebylo to poprvé, kdy obec s560obyvateli přispěla na zařízení ve městě, které je několikanásobně větší. Třeba vbřeznu loňského roku přispěl Málkov sto tisíci plicnímu oddělení chomutovské nemocnice a stejnou částkou pomohl ikadaňské nemocnici.

Nebývá obvyklé, aby se malé obce takhle staraly. Většinou se naopak světšími městy hádají okaždou korunu, kterou by jim měly odvádět třeba za žáky. „Nikdy jsme se otom na zastupitelstvu nehádali, nikdo to nebere tak, ať se onemocnice starají velká města, když je tam mají. Jezdí tam přece inaši lidé a nikdy nevíte, kdy budete potřebovat nemocnici právě vy,“ říká málkovský starosta.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že Málkov na to má. Ato právě díky penězům od Severočeských dolů. Za to, že těží na pozemcích obce, platí do obecního rozpočtu asi deset milionů ročně. Zatímco pro Málkov je to jen součást rozpočtu, menší obcím by taková suma stačila na celý rok.(jd)