Své o krmení zvířat vědí i v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. „Před několika lety nám kvůli krmení uhynul los. Lidé si neuvědomují, že když jedna rodina přinese zvířeti rohlík, tak mu neublíží. Ale během dne může takovýchto lidí přijít více a pro zvíře to pak může být nebezpečné,“ říká Martin Pilař ze zooparku.


Proto je v zooparku zákaz krmení zvířat platný pro všechna zvířata, včetně kachen a labutí. „Lidé mohou pečivo přinést a u pokladny si ho vyměnit za speciální granule, které jsou pro zvířata lehce stravitelné,“ dodává Pilař. A návštěvníci si prý na zaváděný systém zvykají, i tak se ale občas najdou někteří, kteří mají snahu třeba kachnám nebo koním krmivo nosit.
Touha lidí pomáhat labutím a kachnám v zimním období není však vždy pro tyto tvory to nejlepší, co je může potkat. Milovníci přírody je u rybníků a řek někdy přímo zasypávají množstvím krmiva, což přispívá ke znečištění vody hnijící potravou.
Navíc labutě, rozmazlované nadbytečným krmením, nemají potřebu živit se ještě něčím jiným a nedostatek vitamínů, bílkovin a minerálních látek způsobuje vznik avitaminóz.


Jejich příznaky obvykle nejsou zřetelné na první pohled a rozezná je jen zkušený veterinář, mohou však například způsobovat deformace kosterních orgánů či ovlivnit srážlivost krve.
Jak tedy postupovat správně, chceme-li nejen těmto vodním ptákům pomoci? „Důležité je vědět, že naši pomoc – pokud jde o potravu – potřebují jenom v zimě za velkých mrazů. Pokud jim nabídneme pečivo, mělo by se jednat pouze o zcela ztvrdlý chléb, nejlépe před usušením nakrájený na kostičky, lze však stejným způsobem připravit i housky, rohlíky, veky nebo vánočky (rozhodně ne plněné pečivo jako jsou koláče a buchty),“ uvádí Dana Kovaříková z ekologického centra v Mostě.


Labutě však v zimě potřebují také kvalitnější krmivo než jen staré pečivo. Vhodná je směs obilovin: kukuřice, pšenice, bezpluchý nebo loupaný oves, ječmen, žito a rovněž pšeničné nebo ovesné vločky.
Směs neházíme do vody, ale sypeme těsně k vodě na břeh, ze kterého odstraníme sníh a to tak, aby ptáci nemuseli z vody vylézat. Pokud by ptáci spolu s potravou polykali i sníh, hrozil by jim těžký střevní katar z vnitřního prochlazení.