„Pro sdružení to dopadlo dobře. Ve středu krajské zastupitelstvo schválilo dotaci na projektovou dokumentaci,“ uvedla tisková mluvčí Ústeckého kraje Veronika Kindlová. Podle ní se jedná o definitivní rozhodnutí.


Rozhodnutí je pro Kuprospěchu vzpruhou. „Jsme rádi, že patříme mezi ty, které hejtman podpořil. Peníze přicházejí ve správný čas, dává nám dobré možnosti do budoucna,“ uvedl jeden z jednatelů sdružení Miroslav Koranda.


Díky získaným penízům se zřejmě podaří odvrátit přehodnocení nájemní smlouvy, o kterém uvažovali představitelé města Chomutova. Jednou z podmínek bylo, že Kuprospěchu musí do konce června získat několik set tisíc korun. „Sehnali jsme je, takže by to mělo být v pořádku. Odvrátili jsem hrozbu vypovězení z nájmu. Nyní jsme dostali dvě stě třicet tisíc, sto tisíc máme od Severočeských dolů a osmnáct tisíc korun od dobrovolných dárců,“ uvedl Koranda.


Díky podpoře kraje se tak rýsuje jasnější budoucnost pro bývalé kino na Březenecké. „Máme dostatečnou částku na to, abychom oslovili projektanty a stihli udělat dokumentaci do podzimu, kdy se otevírají výzvy Evropské unie,“ uvedl Koranda. Hotový projekt je podmínkou pro dotace na rekonstrukci.
V kině by mělo vzniknout sociální a kulturní centrum, včetně nízkoprahového klubu. Nutná je však i celková oprava objektu, který sdružení převzalo v dezolátním stavu. „Poprvé od roku 2006, kdy máme kino v nájmu, se vypisují vhodné dotační tituly. Tedy takové, u kterých jsou získané peníze určené přímo na rekonstrukci. Nic takového předtím nebylo,“ říká Koranda.


Podle něho peníze přišly v pravý čas, jednalo se o jednu z posledních možností, jak myšlenku na vznik centra pro mládež z paneláků udržet při životě.