Potvrdil to Pavel Hrnčíř, profesionální záchranář Horské služby Krušné hory. „Letos zatím nedosáhl počet úrazů nějakých alarmujících čísel, ale přesto ty nejčastější bývají například zranění hlavy, dále potom vyhozená ramena a další úrazy. Pokud lidé chtějí riziko snížit, měli by rozhodně investovat do ochranných potřeb,“ konstatoval záchranář.


Podle něj lidé velice často neodhadnou své schopnosti. „Například snowboardisté začínají skákat příliš brzy po tom, co se na prkně naučí trochu jezdit, a ke zranění tak není daleko,“ dodal Hrnčíř.
Horská služba se snaží lidi na některých místech nabádat k opatrnosti. „Například ve snowparku na Neklidu jsme po dohodě s provozovatelem areálu zakázali snowboarďákům, aby jezdili bez přileb. Nechceme lidem něco diktovat, ale spíš je na rizika upozornit,“ prohlásil záchranář.
Tento názor sdílejí i samotní provozovatelé lyžařských areálů. „K zákazu ježdění ve snowparku bez přilby jsme přistoupili. Měli jsme špatné zkušenosti s řadou úrazů. Doufáme, že takto se jejich počet a vážnost výrazně sníží,“ informoval Otakar Štika, předseda TJ Jáchymov, která provozuje areál Neklid.


„Rozhodně bych helmu všem doporučil. Je to bezpečnější, zvlášť na technickém sněhu. Možná by bylo dobré, kdyby používání přileb přikázal nějaký zákon,“ doplnil Martin Píša ze Skiareálu Klínovec.
„Dřív jsem jezdil bez přilby, ale potom, co jsem ošklivě spadl, už bych na snowboard ani lyže bez helmy nejel. Frajeřina se na svazích nevyplácí,“ svěřil se jeden ze snowboarďáků.