Ve ski areálu Pyšná nedaleko Jirkova lyžování minulý týden přerušili kvůli nedostatku lidí.

„Sníh byl, ale přijelo málo lyžařů. Lidé už jdou radši na kolo než na lyže,“ komentuje situaci na Pyšné správce Tomáš Procházka. „I přesto, že bylo málo lidí, pojedeme ještě ve čtvrtek a pátek večerní lyžování. Pak sobotu a neděli přes den a tímto nejspíš sezónu ukončíme,“ dodává.


Levnější lyžování


I přesto, že se v posledních dnech dost oteplilo, sníh se stále drží i na Mezihoří. Od 16. března ve všední dny jsou vleky v provozu pouze od 17 do 20 hodin. O víkendech se lyžuje celý den. Zde také zlevnili permanentky, dospělí lyžují za cenu dětského jízdného, to je 100 korun za jízdenku.


Pořád se lyžuje na Klínovci, kde leží 150 centimetrů sněhu. V největším lyžařském středisku Krušných hor už začala vedlejší sezóna a tak se prodávají levnější permanentky. Například dospělí zaplatí za celodenní lyžování o 50 korun méně, tedy 480 korun.A pro děti to je levnější o 60 korun, takže zaplatí 340 korun. „Tuhle zimu bylo hodně sněhu i lyžařů. A doufáme, že lidé budou ještě jezdit,“ tak hodnotí sezónu asistentka Krista Balážová. Lyžování na Klínovci většinou končí tak v půlce dubna.


Na Alšovce kousek od Klášterce nad Ohří se momentálně nelyžuje. Sníh zmizel kvůli dešti. „Na tento víkend jsme plánovali jako závěr sezóny maškarák. Tak uvidíme, jak to se sněhem bude,“ říká trochu smutně správce vleku Vladimír Klíma.


Jinak sezónu hodnotí kladně, ale už prý byly i lepší. „Začali jsme v listopadu, ale pořádně lyžovat se začalo až po novém roce, kdy jsme sem navezli sníh. A když už pak konečně padal sám, tak se nám rozbila rolba,“ lituje.


Skibus ještě jezdí


Do konce března lze jet do zmiňovaných středisek skibusem, který vypravuje Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. „Lidé rekreační dopravu hodně využívají i v březnu. Nejvíc jezdí na Klínovec a Boží dar,“ prozradila pracovnice infocentra Zuzana Vondrášová.


Tuto sobotu autobus opět jede na Klínovec a Boží Dar, v neděli pak na Horu Svatého Šebestiána. V oba dva dny je připraven vyjet i na Pyšnou a Mezihoří.

Autor: Pavlína Gavdunová