Pěkná blbost, naprostá šílenost. Zhruba podobně znějí reakce řidičů na úpravu kruhového objezdu u hypermarketu bauMax na silnici I/13. Na jednom z příjezdů totiž přibyly ostrůvky, kterým se musejí ti méně pozorní šoféři pracně vyhýbat. Stavitelé se ale ohrazují, že ostrůvky jsou na „kruháku“ kvůli bezpečnosti.
Kruhový objezd u bauMaxu stavějí od roku 2005, přičemž jej stále ještě nezkolaudovali. Za dobu své existence měli řidiči na jeho provedení nepřeberné množství připomínek.
Nejnovější úpravě nejvíce spílají šoféři, kteří jedou ve směru od Chomutova. Po nájezdu do kruhového objezdu, nepřejedou-li včas do levého pruhu, je totiž čeká nepříjemný náraz do útvaru z vyvýšených dlažebních kostek - ostrůvků.
„Ostrůvky jsme do kruhového objezdu doplnili na základě požadavku krajské dopravní policie,“ řekl včera Deníku Jan Trubiroha ze společnosti Sallerova výstavba, která kruhový objezd staví.
Jak dále uvedl, nová úprava má rozdělit projíždějící auta do dvou skupin.
Například ve směru od Kauflandu se prostřednictvím ostrůvků mají auta rozdělit na ta, která chtějí jet na Chomutov a na ta, která míří na Most.
Podle Trubirohy je cílem opatřením zvýšit bezpečnost řidičů, protože vyjíždějící automobily od Kauflandu na Most mají ostrůvky ochránit před srážkou s projíždějícími auty od Chomutova.
 
 
„To samé platí při příjezdu od Mostu. Pokud bude chtít řidič pokračovat rovnou na Chomutov, tak jede plynule v pravém pruhu a není vůbec ohrožen vozidly, která vyjíždí od Obchodního centra Kaufland,“ doplnil Jan Trubiroha. Pokud se podle něj budou motoristé řídit dopravními značkami, nemohou být kruhovým objezdem překvapeni.
Řidiči samotní si ale myslí něco diametrálně odlišného. „Jsem taxikář, takže tudy jezdím poměrně často a musím říct, že takovou ptákovinu jsem ještě neviděl,“ nechal se slyšet Josef Prchal. „Ti, co to tu nebudou znát, budou mít s průjezdem obrovské problémy. Podle mě ty ostrůvky zapříčiní spoustu havárií,“ míní.
O vyjádření ke změnám jsme požádali i krajskou dopravní policii. Bohužel, během včerejška jsme nedostali žádnou odpověď.
Ostrůvky podle všeho byly jednou z posledních úprav kruhového objezdu před jeho kolaudací. Ta by měla proběhnout za dva týdny s více jak dvouletým zpožděním. Původně měl být objezd zkolaudován už v roce 2005.