„Zřídili jsme informační středisko na odboru sociálních věcí, abychom lidem napověděli, jaké mají možnosti. Samozřejmě spolupracujeme s úřadem práce a budeme se situací zabývat na radě,“ jmenuje starosta Klášterce Jan Houška první kroky radnice.


Například Karlovy Vary, které jsou krachem porcelánky podobně postiženy, uvolnily pro zaměstnance tamního závodu finanční pomoc ve výši osmi milionu korun. Chystá podobný krok i Klášterec? „Taková možnost existuje a já o ní budu radní informovat. Ale vzhledem k rozpočtu města jsem k tomu trochu skeptický, karlovarských osm milionů je nad naše možnosti,“ říká Houška.


Radní se budou o nelehké situaci v regionu bavit příští týden ve čtvrtek.


Situace na Klášterecku opravdu není zrovna růžová. Propouštějí totiž i podniky v místních průmyslových zónách. Sice ne tak hromadně, ale v součtu jde rovněž o stovky lidí. A také to znamená, že tady lidé propuštění z porcelánky práci nenajdou.


Pracovníci úřadu práce už se také pustili do analyzování – kolik pracovních míst je na Klášterecku, jak je možné lidem pomoci, jestli pro ně uspořádat speciální poradenskou akci…


Poslední, kdo by mohl zánik tradičního závodu i stovky pracovních míst zachránit, je nějaký kupec. V jeho příchod doufají zaměstnanci, manažeři i místní politici. „Byl by to zázrak, ale já v něj doufám,“ řekl starosta Houška.