Chomutovská nemocnice má jeden ze tří arteriografů v České republice.



Moderní lékařský přístroj, za téměř milion korun, vypadá jako měřič tlaku napojený na počítač. Na vyšetření arteriografem může přijít kdokoli, koho zajímá jeho zdravotní stav, nebo má obavy z infarktu či mozkové mrtvice. Podle statistik by se však měl o vyšetření zajímat každý pátý člověk.
V České republice jsou zatím jen tři tyto přístroje. Jeden je v Praze, druhý v Brně a třetí má nyní Chomutov.


Arteriograf měří rychlost šíření zvuku stěnou tepny.

„Vychází se z toho, že když je tepna mladá, neopotřebovaná, tak vede zvuk pomaleji, než když je tepna stará s usazeninami cholesterolu a vápníku,“ vysvětluje doktor Jiří Binter. „Když změříme rychlost vedení zvuku tepnou, tak můžeme zpětně na počítači vypočítat, jak je tepna poškozená, jak je sklerotická a v podstatě se dá říct, jak moc tomu člověku hrozí, že bude mít vysoký tlak, infarkt nebo mozkovou příhodu,“ popisuje zjednodušeně podstatu vyšetření.


Samotné vyšetření probíhá zcela bezbolestně. Pacient přijde a na pár minut ulehne, aby se zklidnil. Na ruku dostane manžetu podobnou té, kterou lékaři měří běžně tlak. Rozdíl je pouze v tom, že tato je napojená na počítač. Lékař pak změří délku mezi hrudní a stydkou kostí a měření, které trvá zhruba čtyři minuty, může začít. Po té si už pacient vyslechne výsledky a dozví se, jak na tom je.


V Chomutově se při zkušebním provozu vyšetřilo již sto pacientů. Můžou přijít jak mladí, tak staří lidé. U mladých jde spíše o preventivní vyšetření, protože většinou ještě nemají žádné potíže. Po vyšetření se však dá říct, zda jim v dohledné době nějaké hrozí…


U starších lidí, kteří jsou už například po infarktu, nebo mozkové příhodě, se dá arteriografem kontrolovat jejich léčba. „Pokud se udělá vyšetření a pacient začne brát léky na tlak či snižování cholesterolu a za rok přijde na vyšetření znovu, měl by být vidět výsledek,“ informuje doktor Binter.
I u zcela zdravého člověka se však dá předejít problémům. „I člověku, který je pětadvacet let zcela bez potíží, může vyjít špatný výsledek na arteriografu. Příčinou může být genetická dispozice, špatný životní styl, nedostatek pohybu, kouření,“ upozorňuje doktor.