Podle starosty Houšky na to město nemá, senátor a radní Homolka mluví o uvolnění půl milionu korun.


„Výplatní páska za leden? Prostě výsměch zdravému rozumu. Já osobně dobírám 4800,-…to je darda! A to bůh ví, kdy nám to pošlou. Z toho se prostě vyžít nedá,“ stěžuje si na našem webu jeden ze zaměstnanců. A ostatní se k němu přidávají. Nemají peníze a nevědí, kdy přijdou další.


Manažeři sice jednají s kupci, ale lidé nemají peníze ani naději.


V Karlových Varech, kde je také jedna z postižených porcelánek, zasáhlo město. Slíbilo zaměstnancům finanční pomoc. Klášterečtí radní už o tom jednali také.


„Na radě jsem informoval o možnosti poskytnutí finanční pomoci, nevratné půjčky po vzoru Karlových Varů,“ informoval Deník starosta Jan Houška. „K žádnému závěru jsme ale nedošli, výstup do zastupitelstva žádný nešel.“


Místní zastupitelé budou o problému diskutovat také, jejich zasedání se koná ve čtvrtek 19. února. A dá se očekávat, že téma to bude opravdu žhavé.


Například radní a senátor Václav Homolka je totiž toho názoru, že město by lidem pomoci mělo. „Nebyly by to asi miliony jako v Karlových Varech, ale statisíce. Tak půl milionu korun bychom uvolnit mohli,“ prohlásil.


Jak ale sám přiznal, řešení to není zrovna šťastné. „Řešili bychom něco, co jsme nezavinili. Peníze města by měli sloužit všem. Logický by byl zásah státu,“ říká.


Podle Homolky by kandidáty na městskou podporu tipoval sociální odbor. Podle něj radní zatím alespoň vyhoví lidem, kterým město právě prodává byt a oni jsou kvůli krizi v porcelánce bez peněz. „Nebudeme jim prodávat střechu nad hlavu a počkáme,“ uvedl.


Starosta Houška je se slibováním peněz opatrný. „Není to jenom porcelánka, v důsledku finanční krize propouštějí i další firmy, třeba v zóně. Pokud pomůžeme jedněm, musíme i druhým. A to je nad možnosti našeho rozpočtu,“ nechal se slyšet.


Prostor k diskuzi ale nechává otevřený právě pro nadcházející zastupitelstvo. „Můžeme se k tomu vrátit, problém řešit, proběhne diskuse na zastupitelstvu,“ uzavřel.

Co si myslíte o úvaze kláštereckých radních? Mělo by město pomoct? Hlasujte v anketě vpravo nahoře.

Autoři: Jan Rödling, Josef Dušek