„V noci ze sedmého na osmého května třeba otrhali všechny tulipány, které máme vysazené před kašnou, a naházeli je dovnitř. Oni už se nebojí ničeho. Já to už nestíhám hlídat, v noci tu sice projde ostraha, oni se leknou psa a utečou, ale dělají problémy i přes den,“ diví se otrlosti problémové mládeže ředitel zámku Václav Zajíc.
V zimě tu jeden spal pod schody, občas ta skupinka přespala pod loubím u salla tereny. Teď už jsou tak drzí, že klidně přijdou i na vernisáž nebo na soukromou reprezentační akci. Oni jsou inteligentní, ví, že tam bude víno a jídlo zadarmo a klidně přijdou. Teď jsme tu měli třeba reprezentační akci firmy Arcimboldo. Skupina deseti feťáků se tam procpala, přitom tam byli hosté v gala. Museli jsme je vyvést,“ zoufá si Zajíc.
Že tím trpí i pověst zámku, není jistě třeba zdůrazňovat.

Uvědomuje si to i jeho ředitel. „Uvažuji o tom, najmout na podobné akce ochranku a na vstupenky dát jasné sdělení, že jsou pro dvě osoby a bez nich jim nepovolíme vstup. Ale to je docela drahé,“ přemýšlí o funkčním řešení Zajíc.
Ani městská policie si nepřeje, aby se v zámeckém parku a okolí tyto osoby pohybovaly. Jejich přítomnost totiž, jak jsme několikrát upozorňovali, ruší nejen klienty zámku, ale i procházející turisty či občany Klášterce.
„Člověk se bojí, aby mu něco neudělali. My sem chodíme s kočárkem, kdo ví, co je může napadnout. A pohled na ně taky není zrovna příjemný,“ stěžovaly si během naší přítomnosti v parku dvě ustrašené maminky s nemluvňaty v kočárcích.
„Čichači toluenu už nejsou v horní části parku, i když na tom místě i dál děláme dvakrát denně kontrolu, teď se stahují za město směrem do Kadaně do bunkrů. I tam to chodíme mapovat. Druhá možnost je, že jsou v bytech v té své komunitě,“ komentuje vývoj situace velitel městské policie Petr Hörbe.
Jak také uvedl, policie se nyní snaží ve spolupráci s K–centrem najít způsob, jak mladíkům, kteří podle Hörbeho mají i finanční problémy, z jejich situace pomoci. „Zjišťujeme, co můžeme dělat. Jednou z možností je i ukázat jim cestu přes média,“ uvažuje Hörbe.
Problému čichačů toluenu v zámeckém parku se budeme věnovat i během akce Den s Deníkem, kterou pro naše čtenáře v Klášterci nad Ohří připravujeme na dnešní den.
Na škvárové hřiště nad stadionem v Petlérské ulici u 1. základní školy za námi předběžně slíbil přijít také velitel Městské policie Klášterec Petr Hörbe, který bude odpovídat na dotazy našeho moderátora. Prostor bude i pro to, co trápí Vás. Program začíná v jednu hodinu po poledni.