„Od roku 1999 do dnes jsme vybrali 509 615 korun a peníze jdou na konto nadace v Plzni,“ vypočítává přesnou částku Deníku Jiří Fencka. Za peníze se hradí kromě léčby nemocných také vyšetření dárců kostní dřeně. Peníze pomohly i k vybudování hotelu u nemocnice v Plzni. Hotel je pro nemocné po transplantaci a jejich příbuzné, kteří za nimi přijedou.


Fencka začal s nadační sbírkou v listopadu 1999. Hlavně v lékárnách a některých supermarketech rozestavěl skleněné kasičky. Do těchto kasiček lidé už deset let hází peníze a tím nadaci přispívají.


V posledních týdnech vybíral dvě kasičky v Chomutově a Jirkově. U vysypání kasy byl vždy někdo z představitelů města. Kasičky má taky v lékárnách v Žatci, které bude vybírat v průběhu března.


Sbírka bude pokračovat. „Až dostanu povolení, o které žádám vždy po třech letech, pak bude nadační sbírka pokračovat zase od května tohoto roku. Po třech letech také kasičky vybíráme,“ říká Jiří Fencka. „Chtěl bych za celou nadaci všem lidem na Chomutovsku moc poděkovat. Velmi si vážíme každého příspěvku, který dostaneme.“


Rozhodl se takto lidem pomáhat, protože i jemu v roce 1996 zjistili, že má leukémii. Léčil se v Plzni a měl to štěstí, že úspěšně. Od té doby nemocným s leukémií pomáhá. I po těžké nemoci je dnes velmi vitální a optimistický.

Autor: Pavla Gavdunová