Nový systém, kdy jsou na webu městské policie zveřejňovány fotky řidičů (zde), ke kterým prostitutka přistoupila, měl odradit zákazníky. A tím zhatit pasákům jejich obchody.


Podle všeho zapůsobil hlavně na německé sexuální turisty.

„Kamery zachytily především Čechy, německých občanů přijíždí minimum,“ říká chomutovský náměstek Jan Řehák.


Podle něho se zavedenému opatření hojně věnovala německá média. Nejčastější zákazníci lehkých žen se rekrutovali právě ze sousedního Saska.
„Lidé zaznamenali, že se situace zklidnila, stejně jako chování prostitutek a jejich pasáků,“ doplnil Řehák.


To potvrzuje i Milan Novák, který ve zmiňované části města bydlí. „Situace se určitě zlepšila, je to pokrok. Holky se přestěhovaly o kus dál, tady zůstaly neokoukané tváře,“ popisuje.


Podle něho žen stojí na ulici méně, což je ale dáno i nepříznivým počasím. Zaznamenali
odliv německých aut. „Němcům to asi vadí, ale místní jezdí dál, Chomutovákům je to asi jedno,“ říká Novák.


Zastavil i autobus


Mezi stálé zákazníky patří i řidič linkového autobusu, kterého i s jeho strojem zachytila městská kamera, když k němu nastupovala jedna z kurtizán.
Město majiteli autobusu pošle výzvu, aby se dostavil k přestupkové komisi. Z textu dopisu je patrné, kdy a kde dotyčné vozidlo zastavilo prostitutce.
„Zatím jsme podali sedm podnětů pro zahájení správního řízení,“ uvedl Řehák. To znamená, že tato sedmička řidičů může rovněž očekávat dopis. Všichna zjištěná auta jsou česká.


Kromě autobusové společnosti se na pozvánku může „těšit“ majitel stříbrného opela nebo bílé dodávky.


Jaký bude další vývoj prostituce na nejfrekventovanějším chomutovském místě, se teprve uvidí. Prostitutky se přesunuly do níže položené části Lipské ulice, kam kamery nevidí.


V hodnocení je opatrný i Novák. Uvidíme, jak se to odrazí v průběhu dalších měsíců. Bojím se toho, aby se na svá místa nevrátily. To se ale zjistí až časem,“ uzavírá Novák.