Stoprocentní úspěšnost mají kamery v pánských šatnách Městských lázní v Chomutově. Od doby, kdy je tam nainstalovali, stoupající vlna krádeží ustala jako mávnutím kouzelného proutku. Potvrzuje to i policie.
 
Několik kamer snímá prostor pánských šaten od prvního ledna letošního roku. Na začátku jejich fungování se strhla bouřlivá diskuse o oprávněnosti tohoto opatření. Nyní se ukazuje, že zavedení kamer s kriminalitou v lázních opravdu zatočilo.
 
„Kamery mají stoprocentní úspěšnost,“ říká vedoucí Městských lázní Milan Slabihoud. „Krádeže v šatnách úplně ustaly,“ dodává. Dokonce se prý díky nim podařilo identifikovat i jednoho zloděje, který kradl ve vestibulu lázní. Zachytila ho při tom kamera, která je u vstupu do šaten.
To, že se kamerový systém opravdu osvědčil, a že se podařilo vyhnat zloděje za brány budovy, dosvědčují i policisté. „Do té doby, než v lázních nainstalovali kamery, jsme tam jezdili skoro denně. Teď už dlouhou dobu nemáme hlášený žádný případ,“ uvedla Deníku policejní mluvčí Marie Pivková.
 
Podle Slabihouda se přítomnost kamer ani neodrazila na případném poklesu návštěvnosti. „Lidé se tu cítí bezpečněji než dříve. Nemusí jezdit před koupáním domů, aby si tam nechali cennosti,“ poznamenal s tím, že vedení lázní si dělalo mezi svými klienty průzkum a v něm lidé kamery přivítali.
 
Případné zneužití záběrů je ošetřeno tím, že nahrávací systém je uložen v uzamčené místnosti. Přístup do ní nemá žádný ze zaměstnanců Městských lázní, přičemž záznam se automaticky po třech dnech maže. Záběry jsou k dispozici policii, která si je může prohlédnout, pokud by některý ze zákazníků nahlásil krádež.