Obejmout Kamencové jezero, je to vůbec možné? Tuto otázku si položili organizátoři letošní Bambiriády a výsledkem je pokus o nový český rekord. Podle výpočtů bude k obejmutí Kamencového jezera zapotřebí několik tisíc lidí. Napomoci k rekordu může úplně každý. Stačí, když v sobotu 26. května přijde před druhou hodinou odpolední na „Kamenčák“.
Obvod jezera je něco přes dva kilometry a na jeho obejmutí má stačit symbolických 2007 lidí. Podle jednoho z hlavních organizátorů Milana Märce je zatím jistých zhruba pět stovek účastníků. Ti budou mít na starosti části jezera, která jsou pod vodou, nebo kde volnému průchodu překáží plot. Takové místo je například vedle loděnic u nynější železniční trati.
„Jsme domluveni s kanoisty, kteří v ten den budou mít závody. Rekordu se také zúčastní. Pomohou nám propojit těžko přístupné břehy jezera,“ vysvětluje Milan Märc.

Aby nedošlo ke zmatkům, bude předem určeno osm stanovišť, kde se budou účastníci rekordu shromažďovat. Pokyn ke spojení rukou dá policejní vrtulník, který vzlétne nad hladinu.
Jak nám potvrdil Josef Vaněk z Agentury Dobrý den, dosavadní podobný český rekord čítá 1460 lidí spojených do živého hada. Vznikl už ale před více jak dvěma lety. Pokud se tedy pokus zdaří, bude si moci město Chomutov připsat už druhý rekord jen za tento rok. Ten první vytvořili Chomutováci v rámci nedávných slavností při sbírání soli. Sousední Kadaň má zase čerstvý rekord v počtu katů na jednom místě.
Jediná potíž, která organizátory trápí, jsou peníze. Nemohou si dovolit zaplatit komisaře, aby platnost rekordu posvětil. Tímto organizátoři rekordu vyzývají notáře z Chomutovska i odjinud, kteří by se zdarma propůjčili dobré myšlence, aby volali na mobilní číslo 602 118 256. Jen jejich verdikt totiž může udělat rekord právoplatným.