Rozbory vody v jezeře si před časem nechalo udělat občanské sdružení Rodáků a přátel města Chomutova. „Rozbor ukázal, že voda je z hlediska kvality v naprostém pořádku. Ovšem také dokázal, a to byl důvod, proč jsme si rozbor nechali udělat, že ve vodě ubývá kamenec. V současné době je ho tam velmi malé množství,“ řekla Deníku jednatelka sdružení Jarmila Kubíková.
„Kamencové jezero bez kamence. Chomutov ztrácí svojí chloubu,“ bijí na poplach členové sdružení. Skutečně, za posledních několik let si lze povšimnout, že se složení vody v jezeře změnilo. „Voda, ve které je obsažen kamenec, má léčebné účinky. Vždyť v minulosti se k jezeru jezdili léčit lidi. Dříve byla na chuť velmi hořká. Nyní, když si člověk při plavání lokne, jako by pil normální vodu. Také tam neexistoval život. Teď tam kachny vyvádějí rodinky,“ argumentuje Jarmila Kubíková.
Podle další studie by pomohlo hloubkové vyčištění dna, které je v současné době zanesené vrstvou bláta. Uvolnily by se tak prameny, obsahující kamenec.
Na druhou stránku, najdou se i hlasy, které úbytek hořkého kamence vítají. „Chodím se koupat celkem pravidelně. Skutečně je voda jiná, méně hořká, a vůbec mi to nevadí. Aspoň po koupání nesmrdím a nepálí mě tak oči,“ podotkl Josef Kučera z Jirkova.
Chomutovská radnice je prý se vším seznámena. „O hloubkovém čištění dna uvažujeme. Také by pomohlo zpevnění břehů. Bohužel je to drahá záležitost, na kterou chceme získat dotaci z Velkého integrovaného projektu,“ uvedla chomutovská primátorka Ivana Řápková.
Ovšem peníze z dotace nejsou zrovna aktuální záležitostí. „Je to otázka tak tří let. A to by podle nás mohlo být už pozdě. Dno by se mělo vyčistit letos,“ dodala na závěr Jarmila Kubíková.