Cesta na jednu z dominant Kadaně bude zpestřena poznáním. K pěšinkám, které už tam jsou, přibudou další nově vybudované. Cesta bude lemována informačními tabulemi. „Jejich obsah se bude vázat přímo na prostředí kopce, jeho přírodu a okolí,“ uvedl Jiří Frajt, vedoucí Odboru životního prostředí města Kadaně.
Prokouknou i Smetanovy sady. Některé části budou zbaveny křoví, v dalších bude upravena místní vegetace.
Určité regenarace se dočká i stromořadí u Františkánského kláštera. V aleji bude několik stromů odstraněno. „Některé jsou v takovém stavu, že se musí odstranit, další budou ošetřeny. Budeme vysazovat i nové stromy,“ řekl Frajt.
Peníze získalo město od ministerstva životního prostředí. Radnice uspěla se všemi žádostmi o dotace. „Jednalo se o tři menší žádosti. Každá byla pro tři sta tisících korun, dostali jsme na všechny tři. K tomu se přidá něco málo našich peněz,“ uvedl starosta Kadaně Jiří Kulhánek.
Kdy se začne s budováním stezky ještě není přesně jasné. Odbor čeká na písemné potvrzení o schválení dotací. Ovšem peníze na obnovu jsou již potvrzeny a město s nimi může najisto počítat.
Úpravy stromů a zeleně proběhnou na podzim v době takzvaného vegetačního klidu, kdy jsou zásahy pro přírodu nejméně bolestivé.