„Je to krátká doba na hodnocení,“ říká ředitel městské policie Jindřich Drozd. „Přesto můžu říct, že první výsledky jsou potěšující. Povedlo se nám vytlačit opilce od večerek a u Kaufladnu je klid,“ dodává. S jedinci posílenými alkoholem kolem škol, zatím strážníci problémy také neřešili.


Strážníci prvních deset dní popíjející občany pouze upozorňovali na to, že nová vyhláška, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti, již platí. Zároveň s předáváním informace kontrolovali pro opilce zakázaná místa.


Přestože první dva týdny, byli strážníci ještě shovívaví, museli už dávat první pokuty. „K včerejšímu dni uložili strážníci čtyři pokuty v celkové výši osmnáct set korun,“ informuje ředitel městské policie. „Jednalo se o lidi, které jsme několikrát informovali a přesto stále vyhlášku porušovali,“ vysvětluje.
Ze čtyř uložených pokut, je však zatím zaplacena jen jedna. „Nám se jedná o ten postih, konečně na ně můžeme tlačit. Je to prevence,“ vysvětluje šéf strážníků.


Pokud opilci pokutu nepřijdou zaplatit, má na ně město připraveno své páky. „Od všech dlužníků se peníze vymáhají stejně. Máme na to vyčleněné dvě speciální pracovnice. Ty dlužníky obesílají, pozvou je k jednání,“ popisuje systém vymáhání dluhů starosta Kadaně Jiří Kulhánek. „Pokud nezaplatí, může se jim pokuta strhnout ze sociálních dávek,“ dokresluje, jak vše může dopadnout.


Strážníci mohou těm, co budou popíjet na vyhláškou zakázaných místech, dát pokutu až ve výši tisíc korun. Sami policisté však očekávají, že si opilci najdou další místa. Cílem vyhlášky ale je, dostat opilce z problematických míst, tedy z těch, kde jsou hodně na očích, a to se zatím daří. „Účinek to určitě má. Z problémových míst zmizeli,“ shrnuje starosta.