Prezident České republiky Václav Klaus se svojí chotí Livií včera navštívil Kadaň. Na hlavní náměstí se přišla podívat na hlavu státu zhruba pětistovka lidí.
V pondělí začala cesta Václava Klause po Ústeckém kraji, kam ho pozval hejtman Jiří Šulc. Po Ústí, Děčíně a městech Šluknovského výběžku, byla jeho poslední zastávkou královská Kadaň, kde ho přivítal starosta Jiří Kulhánek, městští radní a zhruba pět set Kadaňáků.


Klausův pobyt v Kadani započala hostina v kulturním domě Střelnice, kde si prezident mimo jiné pochutnal na filetu z norského lososa se šerpou pražské šunky a kaviárovým máslem. Společnost mu dělali starostové okolních měst a obcí, například starosta Klášterce Jan Houška nebo starostka Vejprt Jitka Gavdunová.


Poté zavítala hlava státu na kadaňské náměstí. Tam už ho čekal početný dav lidí, kterým Klaus sdělil své dojmy z návštěvy jejich města. „Jsem rád, že jsem návštěvu Ústeckého kraje zakončil právě v Kadani. Už jsme tu byl před několika lety a už tehdy to bylo krásné město. Nyní má slova platí dvojnásob,“ potěšil všechny přítomné.


Prostor k dotazům dostalo i publikum. Padlo několik otázek, mezi ty nejoriginálnější patřil dotaz od zhruba desetiletý chlapečka. „Je pravda že Češi ze všech na světě nejvíc pijou pivo?“ Prezident se jen usmál, ale odpovědět musel kladně.


Na přetřes přišel i v současné době hojně diskutovaný návrh pražské Národní knihovny od architekta Kaplického. Prezident Klaus, který kdysi prohlásil, že její stavbě zabrání klidně vlastním tělem, včera znovu zopakoval své negativní stanovisko.
Prezidentskou návštěvu zakončila veřejná autogramiáda, na které se Václav Klaus zvěčňoval do své kontroverzní knihy Modrá, nikoliv zelená planeta.