Nyní mu jeho bezmála osmiletá služba končí, kvůli zdravotním neduhům odchází do „psí výslužby.“
Ranův příběh připomíná filmový scénář. Jako odrostlé štěně bezprizorně pobíhal po kadaňských ulicích, kde ho odchytili právě strážníci. Tulák měl původně skončit v útulku. „Nakonec jsme si ho nechali a Ran šel do výcviku. Hned na začátku nás zaujal svojí temperamentní povahou a statnou postavou,“ vyprávěl ředitel městské policie Jindřich Drozd.


Po výcviku se ho ujal psovod kadaňské městské policie Radek Holý. Spolu pak vytvořili dvojici, která jak ve službě v ulicích města, tak i na soutěžích služebních psů sbírala samé úspěchy. „Vyhrál například dva závody s mezinárodní účastí. V nebezpečných situacích ve službě jsem se na něj mohl vždy spolehnout, několikrát například skvěle zasáhl proti zlodějům při vykradačkách,“ chválil svého čtyřnohého parťáka Radek Holý.


Ran se stal i ozdobou při akcích, které pro děti pořádá městská policie. „Naostro vystartuje proti figurantovi s rukávem, jde z něj strach. Akce skončí a on může bez náhubku volně pobíhat mezi dětmi z mateřských škol. Za vším je jeho jedinečná povaha. Je to naprosto vyrovnaný pes, žádný nervák,“ pokračoval jeho pán.


Nyní ovšem jeho dlouholetá služba končí. V průměru odcházejí služební psi do výslužby v osmi letech, on už tři roky přesluhuje. „Má bohužel svá léta, trápí ho občas zdravotní potíže. U nás bohužel zůstat nemůže, ale máme už několik zájemců. Vybereme tu nejlepší nabídku, Ran si zaslouží, aby dožil v dobrých rukou,“ dodal se smutkem v hlase Radek Holý.