Cyklotrialové hřiště bylo sice děláno podle kluků z Kadaně, kteří cyklotrial jezdí, ale přesto nejsou někteří úplně spokojeni. Zdá se jim to málo adrenalinové. „Je to tak pro malé děti,“ nechal se slyšet jeden z kluků, který na slavnostní předání přišel.


Právě proto si ti, co přijeli na kolech, našli svojí vlastní cestu, se kterou se při vytváření dráhy nepočítalo. Místo hlavního nájezdu, sjíždějí kluci na dráhu přímo z chodníku a najíždějí na kopeček, který tvoří z druhé strany klopená dráha, odtud pak skočí na dva hrbolky. „Tady odsud se dá aspoň skákat, tam to nejde,“ vysvětluje desetiletý Jaroslav Gut, který jezdí cyklotrial jeden rok.


Asi nejvíc se klukům nelíbí kamínky, které jsou na trati. „Klouže to po nich. Nechal bych tam jenom tu hlínu, nebo něco co by neklouzalo,“ říká Jára. „Měla to být dráha na four cross, a to je bez kamenů. Stačilo by, kdyby se daly pryč. Už mi to párkrát podjelo,“ doplňuje svého kolegu třináctiletý Václav Horák.


Nové cyklotrialové hřiště má dvě dráhy. Po sjezdu dolu se dá vybrat lehčí nebo těžší cesta, po té co jí kluci sjedou se mohou vrátit po další cestičce zpátky. Přestože nejsou mladí sportovci zcela spokojeni, mají konečně svůj vlastní prostor, pro svého koníčka. Dosud totiž mohli používat pouze U- rampu, kde se střídali se skateboardisty.


Dráhy sice nejsou moc dlouhé, přesto to na to, aby se kluci vyřádili, stačí. Podle nich i starosty by se zde dokonce mohly pořádat závody. Podobné hřiště široko daleko není. Nejbližší je v Karlových Varech a pak v Praze.


Cyklotrialové hřiště vzniklo na žádost, která přišla z řad mládeže. „Město nechalo zpracovat návrh pražským projektantem, který pak kluci ještě sami doplnili, protože se jim trasa nezdála dost nebezpečná,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Inspirovat se nechali karlovarským cyklotrialovým hřištěm, tím co viděli v televizi nebo na videohrách.


„Ptali se nás na to, co tady chceme, ale udělali z toho jen jednu věc,“ říká trochu zklamaně Václav Horák. „Musí se to udělat do takové míry, aby to nebylo životu nebezpečné,“ vysvětluje starosta. „Když tady uděláme špičkovou dráhu, tak sem nebudou moct chodit malé děti,“ dodává.


Podle vedoucího odboru životního prostředí, který má hřiště v Kadani na starost, nemusí být dnešní podoba hřiště konečná. „Překážky jdou upravit a měnit,“ vysvětluje Jiří Frajt. „Navíc u sjezdu má přibýt ještě jeden skok. Už tady na to máme materiál,“ dodává.


Na nové sportovní ploše, byla jakási provizorní plocha na fotbal a mělo zde vyrůst parkoviště. Díky tomu, že se dala přednost nápadu mladých, zde mohou vyrůst i dobří sportovci. „Chtěl bych závodit. Minule bylo něco v Meziboří, tam jsem nebyl, tak bych chtěl jet do Jablonce,“ svěřuje se svými plány mladý cyklotrialista Jára. Kolo mu pořídili rodiče a že nejde o levného koníčka dokazuje jeho cena. Stálo čtrnáct tisíc.


Součástí nového hřiště je samozřejmě provozní řád. Je zde napsáno, že vstup je na vlastní nebezpečí a děti do šesti let zde musí být pod dohledem plnoleté osoby. Cyklotrialové hřiště je otevřené celý rok a jezdit se zde smí od 1. května do 30. září od osmi ráno do osmi večer a od 1. října do 30. dubna od devíti do pěti odpoledne.