Strážníci absolvují testy fyzické připravenosti v Kadani, v Chomutově i v Klášterci nad Ohří. Jediný Jirkov testy nevyžaduje. Článek v tomto duchu vyšel v chomutovském deníku před několika týdny. To už ale neplatí, ředitelka městské policie v Jirkově Marta Bendová se to rozhodla změnit.
Jirkovští strážníci se při prvním testu zapotí v prosinci. „Půjde o čtyři středně těžké disciplíny – kliky, leh-sedy, člunkový běh a klasický běh na tisíc metrů,“ uvedla ředitelka městské policie Marta Bendová. Inspirací pro tvorbu pravidel jí prý byly testy Policie ČR a chomutovských strážníků. Ti se musí jednou ročně podrobit takzvanému Cooperovu testu, který se skládá z leh-sedů, kliků, člunkového běhu a práce s tyčí.


Jirkovský sbor není právě z nejmladších. I proto budou pro strážníky starší čtyřiceti let a také ženy požadavky o něco mírnější.
Ředitelka Bendová by také chtěla zdokonalit sebeobranu strážníků. I když, jak uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Eva Dušková, je v jejím týmu jak příznivec bojového sportu, tak i strážníci, kteří se umí ubránit obyčejnými, ale dobře mířenými fackami.
„Při práci strážníka stejně pořád zůstává nejdůležitější schopnost rychle a správně se rozhodnout, vyhodnotit situaci při zásahu,“ dodala Marta Bendová.
Fyzické testy strážníků okomentoval i jirkovský místostarosta Jaroslav Cingel. „Je to první test, chceme zjistit, jak na tom strážníci jsou. Už jsem se o tom bavil se starostou a možná si testy zkusíme také,“ řekl jirkovský místostarosta.