ONDŘEJ ČERMÁK
Jirkov/ Jirkov možná prodá městskou skládku. O její koupi má eminentní zájem dánská firma Marius Pedersen. Jirkovští radní už schválili záměr prodeje, rozhodovat se ale bude v zastupitelstvu.
Důvody prodeje? Skládka je už téměr plná, její kapacita vystačí jen do poloviny příštího roku. Zapotřebí bude její rozšíření, které ovšem nebude nejlevnější záležitostí. Jirkov, respektive městská společnost Podnik služeb, která skládku provozuje, by si musel vzít několikamilionový úvěr. Nyní se ale do hry vložila společnost Marius Pedersen.
„Jsou dvě možnosti, buď si na rozšíření skládky vezmeme úvěr, nebo se skládka prodá a zaplatí to nový majitel,“ vysvětlil jirkovský starosta Jaroslav Cingel.


„Nyní probíhají složitá jednání. Rozhodující bude ekonomická studie. Ta ukáže, zda prodej bude pro město výhodný nebo ne. Firma musí předložit určité garance. Pro mě osobně bude rozhodující, zdali Jirkováci ve finále zaplatí za svoz odpadu víc, nebo zůstane cena stejná,“ pokračoval Cingel.
Radnici také tlačí čas. Už brzy musí začít první práce na rozšíření skládky, do té doby musí být ve všem jasno. Případný prodej bude schvalovat zastupitelstvo, které se sejde sedmnáctého září. „Snad se stihnou připravit všechny potřebné podklady. Jestli ne, nejspíš bude muset být svolána mimořádná schůze zastupitelstva,“ dodal Cingel.
Otázkou je, jak se k prodeji skládky postaví opozice v zastupitelstvu. „Pro nás bude samozřejmě nejdůležitěší ekonomická rozvaha. Jestli se prodej pro město a Jirkováky ukáže jako výhodný, nebudeme s ním mít žádný problém,“ vzkázal předseda opoziční ODS Miroslav Mikulášek.