„Situace, jaká panuje teď, je pro nás neúnosná,“ říká předseda SBD Josef Tvrdý. Družstva se problémy dotýkají přímo, třeba poslední případ zmláceného strážníka se odehrál právě ve družstevním paneláku. „Problémy s kriminálníky má řada našich družstevníků. Stížnosti se množí a my si s tím nemáme jak poradit. Pak nejsme schopni lidem zajistit slušné bydlení.“


Tvrdý varuje, že taková situace se může lehce zvrhnout. „Když se s tím nebude nic dělat, lidé buď začnou brát spravedlnost do svých rukou a nebo se budou stěhovat pryč a vzniknou nám tu ghetta. Ani jedno přeci není dobře,“ upozorňuje. Družstvu by se například hodilo, kdyby zákon nařídil, že vlastník bytu musí souhlasit s tím, kdo se k němu nastěhuje. „Teď to můžeme vzít jenom na vědomí, stejně jako převod členských práv,“ krčí rameny Tvrdý.


Jak potvrdil Deníku Radek Štejnar, na jeho otevřený dopis už se kromě Tvrdého ozvalo několik dalších politiků. „Třeba starosta Duchcova nebo náměstek primátora Teplic,“ prozradil starosta. Jirkovský starosta vyzval svým otevřeným dopisem ministra i zástupce policie k jednání. Velké setkání by se mělo konat 17. března na Červeném hrádku.

 

 

Starosta Štejnar: Nechceme se jen sejít, popovídat a nechat se vyfotit do novin

Jirkov/ V polovině března chce Jirkov hostit na Červeném hrádku politiky, policisty a experty zodpovědné za boj proti kriminalitě. Schůzka podle seznamu pozvaných vypadá jako velkolepá, ale změní se díky ní něco? Starosta Jirkova Radek Štejnar doufá, že ano.


Otevřený dopis, jaký jste poslal ministru vnitra a dalším, bývá často jen politické gesto, které v realitě moc nezmění. Jak chcete docílit toho, že to tentokrát bude jiné?
Otevřený dopis je jenom začátek. Chceme, aby se problém kriminality dostal do povědomí veřejnosti jako největší problém některých měst, například Jirkova. Důležitá pak bude schůzka, kterou jsme naplánovali.

Takové schůzky ale často končí jen tiskovými konferencemi o obecných věcech, ale lidé pak žádnou změnu nepocítí…
My chceme pozvaným dát seznam témat, které budeme probírat, abychom se vyvarovali odpovědí, že „na tohle téma není možné odpovědět bez přípravy.“ Účastníci se na naše otázky mohou připravit, mohou s sebou vzít konkrétní odpovědné náměstky a odborníky.


Ale pokud se bude mluvit obecně, nemusí to pomoci. Máte připravené nějaké konkrétní otázky nebo náměty?
Jednou z hlavních jsou práva a povinnosti majitele domu. Konkrétně aby při přihlášení dalšího člověka do bytu byl nutný jeho souhlas. Jinak se nezbavíme situace, že budeme mít v jednom bytě dvacet lidí a nebudeme s tím moci nic dělat.
Chceme se také bavit o snížení věku pro trestní odpovědnost mladistvých. Další téma je respekt policistů – podle mého názoru by mohli při vážnějších případech častěji sahat k donucovacím prostředkům, ale k tomu potřebují podmínky. Změnit by se měl i výklad zákonů při umisťování pachatelů do vazby. Přeci není možné, aby někdo, kdo neustále otravuje sousedy, vyhrožuje jim, zmlátí strážníka a zastaví ho až střelba, byl za pár hodin zase na svobodě.


Zmiňujete konkrétní případ z nedávné doby. Byl to právě tento incident, který Vás donutil k jednání?
Byl to jeden z hlavních impulsů. Řada lidí na ten případ reagovala, už nevolali jen na městskou policii, ale začali se ptát nás politiků, co s tím budeme dělat. A byly to seriózní, kultivované reakce – člověk si pak uvědomí, že lidé se bojí a že je to oprávněné. Brutalita pachatelů už překračuje meze. Třeba v poslední době tu řádí nějaký zloděj, který krade ženám kabelky – ale místo prosté krádeže ty ženy ještě zmlátí…


Zpět ke schůzce – jaký tedy bude její konkrétní výsledek?
Vznikne zápis, ze kterého bude jasně patrné, co chceme a co si představujeme, a co nám na to pozvaní zástupci státu řekli. Budeme mít jejich sliby a vyjádření a před volbami se pak můžeme ptát – co slíbili a co proto udělali? Nechceme se jen sejít, popovídat si a nechat se vyfotit.