„Především nechceme, aby budovu koupil někdo jiný. Neměli bychom potom žádný vliv na to, co s ní bude,“ hájí poměrně vysokou investici starosta Jirkova Radek Štejnar.


Nutno dodat, že obavy jsou to oprávněné. Podobné objekty vyhledávají třeba realitní kanceláře z Prahy, které do nich vystěhují neplatiče a jejich pražské byty pak prodají za milionové částky. Soukromý majitel by také mohl v objektu vybudovat třeba hernu nebo ho prostě nechat chátrat. Příklady z jiných měst ukazují, že to není nic výjimečného.


Mostecká uhelná se na město obrátila sama. Poslední slovo budou mít ještě 10. září zastupitelé, ale pokud výkup neschválí, společnost dá dům do dražby.
Město nechce v současném využití budovy zatím nic měnit. Podle Štejnara provoz budovy vydělává až půl milionu korun ročně a nebydlí tam žádní neplatiči.
Do budoucna by ale možná část bytů v ubytovně sloužila jako nouzové bydlení. Takové byty se využívají třeba v případech, kdy rodiny přijdou o byt kvůli požáru, často tam nacházejí dočasný azyl také mladé matky, které jejich partner vyhodí i s dítětem z domu. Vedení města chce ale počkat na zpracování celkové koncepce sociální problematiky ve městě.