Minulou středu se sešli jirkovští radní s nově vzniklou městskou radou zahrádkářského svazu. Ta hájí zájmy zhruba 450 majitelů zahrádek v Jirkově. Ti se stále bojí o svou budoucnost.
O čem radní se zahrádkáři mluvili? Museli si především vyjasnit několik nedorozumění. Na adresu radnice dorazily na jaře, slušně řečeno, hanlivé dopisy. Pisatelé v nich obviňovali radní, že chtějí zahrádky zlikvidovat. Fámy stejného obsahu dokonce začaly kolovat mezi veřejností. Týkaly se především zahrádkářské kolonie Na Stráni. Ta se nachází v lokalitě Olejomlýnského parku, jejíž budoucí podobu by měla určit městem vyhlášená architektonická soutěž. „Mezi nájemci těchto zahrádek se rozšířily fámy, že se jejich rekreační zóny zbourají, stavět se bude sportovní hala a podobně,“ sdělila tisková mluvčí jirkovské radnice Eva Braumová. „Toto se vyjasnilo. Byli jsme radními ujištěni, že podoba studie se bude veřejně projednávat, a že budeme o všem včas informováni,“ řekl Deníku předseda zahrádkářů Josef Urban. To potvrdil i starosta Radek Štejnar : „Až se bude rozhodovat, jakým směrem se další vývoj Jirkova bude ubírat, hlavní slovo budou mít občané,“ slíbil
Tyto nesrovnalosti byly sice na schůzce zdárně vyřešeny, ale i tak se dají do budoucna mezi radnicí a zahrádkáři, předpokládat ostré rozepře. Vedení Jirkova totiž stále odmítá majitelům pozemky pod zahrádkami prodat nebo jim alespoň prodloužit nájemní smlouvu, kterou mají do roku 2010. „Nemůžeme vědět, co bude po roce 2010, proto nemá smysl prodlužovat teď smlouvy, které ještě platí. Je to opravdu předčasné,“ prezentoval stanovisko radních starosta.