Momentálně má Jirkov 24 holobytů u Podniku služeb a všechny jsou obsazené. Proto vedení města uvažuje o rozšíření této lokality.

„Přistaví se tam nové byty. Budou buď podobné těm současným, nebo montované,“ informoval starosta Jirkova Radek Štejnar.


V současné době město připravuje poptávku na projektanta, který připraví návrh, jakým způsobem další byty dostavět. Podle starosty by tu mělo vzniknout kolem čtyřiceti bytů. Za ně město zaplatí kolem dvaceti milionů, které vezme z rezerv rozpočtu.


„Všechny byty se však nebudou stavět najednou, ale po etapách. Pár bytů se postaví a když se zaplní, tak dostaví další,“ upřesnil starosta. „Byty budou určeny pro ty, které město podle zákona nemůže vystěhovat z bytu, aniž by jim zajistilo náhradní bydlení,“ vysvětlil starosta. Jako příklad uvedl rodiny s dětmi.


Jedním z důvodů proč vedení města chce postavit další holobyty právě teď je to, že se v Jirkově právě prodávají byty. Vznikají společenství vlastníků jednotek (SVJ) a byty, které se neprodají zůstanou městu. V nich jsou často problémoví nájemníci a město musí SVJ platit peníze do fondu oprav. Proto podle starosty vyjde levněji postavit holobyty, přestěhovat nájemníka tam a byt prodat.


Podnik služeb, který sídlí v těsné blízkosti, nemá s lidmi z holobytů potíže.

„Nemám s nimi žádný problém,“ říká jednatel Podniku služeb Slavomír Radimec. Starosta Jirkova tento fakt potvrzuje. „Těch dvacet čtyři bytů co tam je, je v celku bezproblémových,“ říká starosta.


Protože ke konfliktům nedochází, nemá vedení města obavu, že by zde mohla vzniknout problémová zóna. „Teď ty problémové oblasti máme na sídlištích. Lidi tam by mohli mít klid,“ říká starosta.


S výstavbou nechce město otálet. „Myslím, že stavět by se mohlo začít na jaře příštího roku a na jeho konci by se už nájemníci mohli stěhovat,“ informoval starosta.