Nejde o nový spor, prunéřovskou elektrárnu už nějaký čas řeší ministerstvo životního prostředí. To ČEZ vytýká to samé, tedy že se snaží vyhnout nejnovějším technologiím, což by znamenalo, že se z komínů do ovzduší půjde mnohem více tun škodlivých plynů. Proto také ministerstvo zatím obnovu elektrárny nepustilo dál.

Nyní se k podpoře čistší elektrárny připojila i některá nezisková hnutí. „Elektrárna patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí u nás. Po ČEZu chceme, aby použil moderní a čisté technologie. Pokud na ně nemá, měl by Prunéřov nejpozději v roce 2015 odstavit,“ říká Jan Rovenský z Greenpeace.

Proti je i Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu. Má za to, že se ČEZ snaží obejít zákon, který mu ukládá zajistit co nejvyšší účinnost nového vybavení. Právě kolem účinnosti, tedy toho, jak efektivně je využíváno spalované uhlí, se točí celý spor. Ministerstvo a aktivisté chtějí, aby byla kolem 43 procent, ČEZ původně zamýšlel o hranici 38 procent.

Podle mluvčího ČEZ Oty Schneppa bude účinnost dostatečná. „Podle studie odborníků z ČVUT se jedná o nejmodernější zvolené řešení. Podle ukazatelů BAT dosáhne účinnosti 42 procent,“ uvedl Schnepp. Podle něho modernizace elektrárny povede ke zlepšení životního prostředí na severu Čech.

S tím aktivisté nesouhlasí a trvají na zavedení nejmodernějších postupů. Nově vzniklé občanské sdružení „Chomutov – pod pokličkou ČEZ“ začalo shánět podpisy pod petici za snížení emisí v prunéřovské dvojce. S archy budou jeho členky obcházet různá města na Chomutovsku i v kraji.